Befri indholdet! [Biblioteks-ebøger uden DRM]

Springer Verlag har godt 40.000 ebøger i sit katalog, mest pdf’er, i allehånde tekniske genrer. Siden 2006 har de solgt ebøgerne til biblioteker til udlån UDEN DRM, og uden tab af markedsandele eller salg!

Libraries Say ‘No DRM’; Springer Agrees.

Springer Verlag har godt 40.000 ebøger i sit katalog, mest pdf’er, i allehånde tekniske genrer. Siden 2006 har de solgt ebøgerne til biblioteker til udlån UDEN DRM, og uden tab af markedsandele eller salg!

Kom igen, Danske Tilbageskuende Biblioteker og Forlag!

RETTELSE: Baseret på nedenstående kommentarer må jeg komme til den konklusion, at danske biblioteker ikke er tilbageskuende, men at de er tvungne til at anvende og præsentere teknologi, som ikke kan bruges af alle. Super-fedt! Rigtig fedt…


Kenneth Krabat, 23.11. 2010

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

5 thoughts on “Befri indholdet! [Biblioteks-ebøger uden DRM]”

 1. @Janus Andersen – hvad mener du med “en central forhandling”? Jeg troede, man var gået væk fra centraliteten i indkøb, netop pga. landsspredningen af bøger og medier gennem bibliotek.dk?

 2. @Janus Andersen – Du siger, at bibliotekerne SKAL tilbyde disse bøger. Jeg gætter på, at du mener “ud fra alsidighedkriteriet”? Men det kan da ikke være rigtigt, at de intet har at sige? Altså, forlagene sætter prisen på deres bøger til 5000 kr. og vil ikke give sig, og så SKAL bibliotekerne så ende med at give sig?! Det er selvfølgelig et meget tænkt eksempel, me princippet hersker: Forlagene ville ikke udgive uden DRM, så bibliotekerne SKULLE tage dem med DRM?!

  Man kunne sige, som de amerikanske biblioteker (der vist ikke er tynget af alsidighedskriteriet, som de danske biblioteker 😀 ), at hvis ikke alle kan være med på vognen, utilgængelige eformater, skal læses på computer ell. lign, bestemt styresystem (ikke-mac, f.eks.) eller lignende, så sætter vi os på bagbenene. ALsidighed betyder ikke, at man skal repræsentere den danske kultur for nogle, men den danske kultur for alle!

 3. @Krabat – vi er på ingen måde uenige om tåbeligheden i DRM. Og at vejen frem ligger i en anden retning (det er få uger siden, at jeg var på en bibliotekskonference, som også understregede, at dette dette er holdningen hos de biblioteksfolk, som beskæftiger sig med det).

  Men bibliotekerne har ikke noget reelt alternativ. De skal tilbyde disse materialer til deres brugere, og når udbyderne kun vil gøre det på én måde, er det svært at komme udenom. Men du skal ikke tro, at det er foregået uden forhandlinger. Bibliotekerne sidder ikke bare på røven og kigger bagud, men de er ikke alene i dansen – og så længe der ikke foregår en central forhandling af den slags, så samtlige danske biblioteker kan true med samme kurs, er de simpelthen ikke den tungeste partner på dansegulvet.

 4. Nu er det jo ikke de danske biblioteker, der bestemmer, hvorvidt der skal være DRM på e-bøgerne (eller musikken eller lydbøgerne for den sags skyld). Det pres, der lægges fra bibliotekernes side, går netop mod så få hindringer for brugerne som muligt.

  1. @Janus Andersen: Nu er det jo bibliotekerne, som har sagt ja til DRM. De kunne jo have sagt nej. Måske dét havde været stort nok pres. I stedet for skulle vi trækkes med ting som Downlaan og ebøger, der udløber efter 30 dage og kun kan læses på bestemte ebogslæsere eller på computeren! Der er så meget frygt i dét her ejeskabs-noget, Janus – som kun kommer producenter af DRM og andre politimænd til gode. Og alle sidder og kigger til USA for svar, mens de fumler ved den virtuelle jagtriffel.

   Svaret kom allerede i 1998, da Baen Library blev en realitet – gratis downloads af e-udgaver af en del af forlagets bøger – hvilket var længe, længe før alle andre nogen anden turde tænke tanken om ubeskyttet ejerskab. Ca. 2005 fulgte de offficielle amerikanske biblioteker trop med krav om, at udlånte ebøger skulle kunne læses af alle på alle læsere: “Læsere måtte ikke forfordeles som følge af hardware!” Men alle andre – hele industrien og dets medløbere, pressen, og enhver anden for hvem ejerskab betyder retten til at forsvare med alle midler – fik lov til med frygten i kroppen at tvinge opfattelsen af e-pirateri op i hysteriske omdrejninger, så en downloader af copyrightet materiale som eksempel kunne dømmes 20 år i fængsel! Det gavner ikke nogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.