Kvindelige helte i actionfilm

– før og efter Jennifer Lawrence…

Gæsteindlæg fra Hans Henrik Løyche

“Ikke, at jeg har noget dårligt, at sige om skuespillerinden Jennifer Lawrences talent. Hendes præstation i The Hunger Games(2012) er måske så som så (rollen er dog også ret stereotyp), men omvendt syntes jeg bestemt, at hun spillede fremragende i Winter’s Bone (2010). Men for nogle dage siden sagde hun i et interview til Variety’s Actors on Actors, at hun var “the first-ever woman to be cast as the lead of an action movie”, samt en masse vrøvl om, at filmselskaber indtil da ikke havde turdet bruge kvinder i action-hovedroller, fordi mænd ikke kunne identificere sig med dem og derfor ikke gad se filmene. Øh … men nogle må jeg da have set, for af kvinder i action-hovedroller før Jennifer Lawrence kunne jeg lige ihukomme:

 

Rooney Mara – The Girl with the Dragon Tattoo, 2011 (engelsksproget remake af nedenstående svenske).
Louise Bourgoin – Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec, 2010.
Noomi Rapace – Män som hatar kvinnor, 2009.
Mary Capps – Nightveil: Witch War, 2005.
Jennifer Garner – Elektra, 2005.
Emmanuelle Vaugier – Painkiller Jane, 2005.
Halle Berry – Catwoman, 2004.
Kate Beckinsale – Underworld, 2003, dens fortsættelser og Whiteout, 2009.
Uma Thurman – Kill Bill: Volume 1, 2003, og fortsættelsen.
Milla Jovovich – Resident Evil, 2002, og dens fortsættelser (tudede hun for meget i Jeanne d’Arc, 1999, til at kalde den action?).
Angelina Jolie – Lara Croft: Tomb Raider, 2001, dens fortsættelser, Salt, 2010, m.fl. (eller var hendes første Hackers, 1995, omend et team udgjorde hovedrollerne?).
Yancy Butler – Witchblade, 2000.
Julia Ormond – Smilla’s Sense of Snow, 1997.
Pamela Anderson – Barb Wire, 1996.
Geena Davis – The Long Kiss Goodnight, 1996 (eller Cutthroat Island, 1995?).
Talisa Soto – Vampirella, 1996.
Rachel Talalay – Tank Girl, 1995.
Kristy Swanson – Buffy the Vampire Slayer, 1992.
Brigitte Nielsen – Red Sonja, 1985.
Linda Hamilton – The Terminator, 1984, og dens fortsættelser.
Tanya Roberts – Sheena: Queen of the Jungle, 1984.
Helen Slater – Supergirl, 1984.
Ann Turkel – Modesty Blaise, 1982.
Sigourney Weaver – Alien, 1979, samt efterfølgerne.
Jamie Lee Curtis – Halloween, 1978, dens syv efterfølgere, The Fog, 1980, m.fl.
Pam Grier – Foxy Brown, 1974.
Cathy Lee Crosby – Wonder Woman, 1974.
Jane Fonda – Barbarella, 1968 (omend den ikke er action sensu stricto).
Monica Vitti – Modesty Blaise, 1966.
 
Og selvom Helen Holmes ikke var spillefilm-stjerne bør man nok medregne hendes hovedrolle i The Hazards of Helen, en action-serie med ikke mindre end 119 afsnit (næsten 24 timers film) fra 1914-1917. Holmes klarede endda selv at udføre de fleste stunts.
 
Kvindelige action-hovedroller er måske heller ikke specielt sjældne i TV-serier – bare for, at nævne nogle: Alias, Xena: Warrior Princess, Buffy the Vampire Slayer, Charlie’s Angels, Police Woman, Wonder Woman, The Bionic Woman og The Secrets of Isis.

Jeg var selvfølgelig ikke ene om, at bemærke Jennifer Lawrences ‘forglemmelser’. Ikke blot har film-fans protesteret, også en stribe filmbranche-folk, skuespillerinder og andre har reageret. Sidstnævnte dog mest på en morsom måde, man nok kan lære ét og andet af – her gengivet fra The Babylon Bee, den 8. december 2022:

—–
HOLLYWOOD, CA — In a touching interview, actress Sigourney Weaver thanked fellow actress Jennifer Lawrence for boldly paving the way for female action stars like her.
 
“Before Jennifer starred in The Hunger Games, no female had ever played an action hero before,” said Weaver, starting to get choked up. “When I was filming Alien in 1979, studios were doubtful that a scrawny woman could draw audiences like a burly Schwarzenegger or Stallone. Jennifer broke that glass ceiling for all of us. If it weren’t for her courage, I never would have gotten my roles in Alien, Aliens, Alien 3, Alien: Resurrection, or my little-known indie film Avatar.”
 
Other Hollywood stars have come forward as well, thanking Lawrence for making it possible to see iconic heroines on the big screen such as Sarah Connor in Terminator, Beatrix Kiddo in Kill Bill, and Ruth Bader Ginsburg [USAs anden, kvindelige højesteretsjurist, portrætteret i On the Basis of Sex, 2018, H]. “Her bold creative risks made our careers possible,” said Uma Thurman. “We owe everything to her.”
 
At publishing time, J.K. Rowling had also come forward to thank Lawrence for inventing the “Young Adult Fiction” genre.
—–
 
Herfra takker vi også Jennifer Lawrence … for opfindelsen af science fiction-subgenren Alternate history.” –HHL

 

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.