5000 danske udlåns-ebøger fundet ved egosøg [fra ereolen.dk, angiveligt]

Indholdet af ereolen lagt ud som torrent, angivelig af utilfreds bibliotekar. Måske ikke.

KBtagsDet underligste fund, altså. Jeg søger ind imellem på mit navn for at se, om der er kommet nye omtaler på bogudgivelser o.lign. Forleden blev jeg opmærksom på et Googlelink til en torrent med 5000 PDF’er, der viste sig at rumme 6 af mine udgivelser som PDF, heraf 1, som jeg er 100% sikker på, jeg ikke har distribueret nogen steder som PDF.

Dertil kommer, ved de testhentninger jeg lavede på først mine egne bøger, og siden med større og større forundring på tilfældige andre titler i torrenten, at alle PDF’er rummede 2 siders reklame til sidst – for en amerikansk feel good-coach kaldet Byron Katie, som åbenbart er kendt over there for noget, hun kalder “The Work”.

Jeg gætter på, at Byron Katie ikke har godkendt ripningen af 5000 danske ebøger til PDF samt medfølgende indlejring af reklame for sig selv i formodentlig samtlige titler.

NYT: Det viser sig, at alle PDF’er er blevet tagget med tags, der refererer til Byron Katie. Det er så enten sket bevidst, eller nogen har lavet en reklame for Byron Katie og har glemt at fjerne tags og autotilføjelse af reklamesider.

Byron Katie-tags

Den fulde liste ses til højre.

Men hvis dét i sig selv forekommer underligt, så hør hér: Torrentfilen omtales som “ereolen.dk”, hvilket må siges at være den største “flattery by imitation”, der er overgået eUdlånet i DK. Og i følgebrev henvises da også til ereolen.dk for yderligere informationer.

Sammen med en bibliotekarhyldest fra 1912 er tonen humoristisk, men downloadere anbefales at oploade filerne til… ja, læs selv:

***************************************************************
eReolen.dk – Januar 2013
***************************************************************

——————————————————————————-
General information
——————————————————————————-

Type……………..: Bøger og tidsskrifter
Antal…………….: 4000+
Sprog…………….: Dansk
Format……………: PDF
Forfatter…………: Diverse forfattere
Oprindeligt delt af..: Diverse fildelere
Mere information…..: http://ereolen.dk/

——————————————————————————-
Om denne pakke
——————————————————————————-

Delt……………..: 2013-01-31
Størrelse…………: 30GB+

——————————————————————————-
Udgivelsesnote
——————————————————————————-

eReolen.dk har annonceret et nyt streaming-format d. 1. februar 2013.

I den anledning har vi lyst til at dele en komplet non-streaming udgave af
eReolen som den ser ud lige nu. Plus lidt ekstra.

Forslag:

– Upload pakken til din foretrukne cloud-service (fx Google Drive)

– Lad Google Drive indexere pakken så bøgerne bliver søgbare – også fra din tablet. Google Drive-app’en findes til Apple iPad, Samsung Galaxy, Google Nexus, Amazon Kindle, Microsoft Surface m.fl.

– Del pakken med mennesker omkring dig (kærester, samlevere, børn, forældre, undervisere, læger, præster, syge, professionelle, venner og fjender) – klik på “Del” i Google Drive

– Lær at bruge din tablet endnu bedre med PDF’er – se fx de blogindlæg Gabe Weatherhead har lavet om emnet

– Læs, læs, læs! 🙂

Vi er samtlige de oprindelige forfattere, seedere, bibliomaner og bogtyve dybt taknemmelige – at samle materialet som vi har gjort her er blot en trivialitet. Denne pakke havde slet ikke været her uden jer og jeres fantastiske indsats.

Har du errata eller lyst til at bidrage til denne pakke, så upload dit materiale til thepiratebay og kald det noget med “ereolen”. Så samler vi det op og udgiver en opdateret version løbende.

Med ønske om fortsat interessant Samvandring paa den bibliothekariske Embedsbane,

Lovynn Wattis

Det sidste halve Aarhundrede har været Vidne til en ny Udvikling af Biblioteksvæsenet, der har skabt en hel ny Type af Bibliotekarer med nye Idealer og med en ny Forstaaelse af deres Opgaver. Det maa fremhæves, at Forbedringen af Standens økonomiske Stilling har bidraget væsentligt dertil; men det maa paa den anden Side ikke overses, at det amerikanske Biblioteksvæsens rivende Udvikling med dets særegne Præg og Metoder har udøvet en stærk Paavirkning Verden over.

Bibliotekarens Stilling som Midler mellem den kundskabssøgende og Bøgerne gør ham til en væsentlig Faktor i det moderne aandelige Liv. Ifølge Sagens Natur vil hans Virksomhed ikke blive forstaaet som Lærerens; den foregaar mere i det skjulte, og den Tid synes endnu fjern, da et Bibliotek med en faguddannet Bibliotekar vil blive opfattet som en Kulturnødvendighed i ethvert lokalt Samfund af en vis Udstrækning. Udviklingen i andre Lande, særlig i Amerika, er dog forjættelsesrig; og Litteraturens uhyre Vækst vil med Nødvendighed gøre Savnet af en ordnende, vejledende Kraft gældende i alle Byer, en Kraft, der meget snart vil retfærdiggøre sin Eksistens ved den indsats i det praktiske og kulturelle Liv, som et dygtigt administreret Bibliotek betyder.

Bibliotekaren, som forstaar sit Kald, og som forstaar det saaledes, at han ikke i første Række ser paa Lønnen men paa Arbejdets Glæde, vil ikke Bytte med nogen anden i Verden. For ham vil selv Trivialiteterne i hans Arbejde forvandles ved den Kærlighed til Opgaven, der er den dybe Drivkraft i al hans Tjeneste.

– H. O. Lange – Bibliotekaren, hans Kald og hans Opgaver [1912]

Denne torrent kan opfattes som et forsøg på at sabotere hele ebogsudlånet, vel at mærke fra eReolen kun.

Hvad angår kompensation for udlån: Enhver, der søger efter “ereolen.dk”, vil få muligheden for at finde denne torrent og at kunne vælge og vrage blandt 5000 titler, uden at forfatterne ser én krone fra bibliotekspengene… Nej, vent. Det gør de ikke alligevel. Der gives ikke bibliotekspenge til ebøger.

Men så forlagsindtægterne? Forfatterne til Anonyme Alkoholikeres årsreport fra 2008, eller fra Angstforeningens Angst-avis fra 2010, får ikke 25 eller 50% af indtægterne på udlån…

Okay, jeg joker. Det er seriøst nok. Der er forfattere i den her streng, som formodentlig vil blive bange eller oprørte. Jeg ser det dog som, at jeg får reklame for mit forfatterskab. Om end jeg kunne havde ønsket, at et enkelt værk ikke var inkluderet…

I følge en kommentar på digitaludvikling.dk fra februar skulle basen udgøre indholdet af basen hos ereolen.dk – lagt ud af en bibliotekarfyr i utilfredshed med den streamede løsning… Men kan det virkelig være basen i ereolen (i feb. 2013)? – 10 digtsamlinger fra 1800, som allerede ér i offentlig cirkulation og 150 Anders And-blade! Plus i læssevis af rapporter om ereolen og faglige foreninger, biblioteksvæsenet osv. Og de af mine udgivelser, som er inkluderet i denne samling, findes ikke i udlån på ereolen.dk…

Se listen over titler hér.

Jeg opsummerer lige: 5000 eTitler, heraf titler som i oprindelsen var EPUB, er konverteret til PDF, påhæftet 2 siders reklame for amerikansk newage coach og distribueret som om det var indholdet af ereolen.dk.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

2 thoughts on “5000 danske udlåns-ebøger fundet ved egosøg [fra ereolen.dk, angiveligt]”

 1. Lige lidt hovedregning på ovennævnte:

  Det påstås at e-reolens e-bøger er blevet piratkopieret og lagt frit på nettet. Og at dette skulle være sket af en utilfreds biblioteksansat.

  Kan det nu være rigtigt?

  NEJ, fordi en bibliotekansat har ikke haft adgang til hele databasen af e-bøger på anden måde end en almindelig låner. Hvilket vil sige at vedkommende har kunnet låne 4-5 e-bøger pr måned. Det vil altså have taget vedkommende 5000/5=1000 måneder = 83,3 år at download hele bibliotekets katalog. Og så længe har e-reolen ikke eksisteret.

  Kan e-reolsens indhold være piratkopieret af en låner?

  Nej for det vil ligeledes tage minimum 83,3 år at hente hele databasen og i de kommuner hvor man kun måtte låne 2 stk. e-bøger pr måned ville tage 2500 måneder = 208,3 år.

  Hvem har haft adgang til hele databasen som e-reolen har?

  Ja det er faktisk kun leverandøren af databasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.