Mofibo – det umulige ebogsmarked?

Kan Mofibo overhovedet tjene penge på almindelige markedsbetingelser? Hvad ér almindeligt i dag?

Hvad koster en ebog? 69 kr? 99? 129? 169?

For 99 kr. om måneden kan man frit læse af Mofibos katalog.

Disse titler hentes fra centraldistributøren Publizons database, og i følge Publizon betaler Mofibo det samme pr. bog som alle andre.

Jeg har ofte demonstreret stort og ufrivilligt ukendskab til markedsmekanismernes statistiske beregninger af kundeunderlagets købelyst sat op imod sælgernes risikovillighed, men hér – i dette specifikke tilfælde – har jeg svært ved at forstå, hvordan Mofibo, alias iværksætteren fra onephone.com Morten Strunge, overhovedet kan lave penge på sit projekt:

99 kr giver mig ret til at hente og læse alle de bøger, jeg orker. Inden for en måned.

Henter og læser jeg to Publizondistribuerede ebøger til normal udsalgspris på 139 kr stk., skal der over 2 månedsabonnementer til for at betale for mine bøger, fordi Mofibo betaler fuld nettopris til Publizon.

Hvor mange abonnenter skal undlade at bruge sit abonnement, for at mofibo kan betale for summen af de andre abonnenters månedslæsninger, der overstiger 99 kr. pr person?

Det angives fra Publizon, at Mofibo har lavet bilaterale aftaler med forlag, som selv leverer bøger til Mofibo, altså uden om Publizon. Der findes ikke mange andre, som kan dét. Emediaservices var én af dem, men de har nedlagt sig pr. 1/5 i år, desværre.

Publizon udbetaler vant andel til rettighedshaverne, siger de. Hvis Mofibo skal tjene penge, som jeg ser det, må prisen ned på ebogspriserne med andre edistributører og forlag. Men uanset hvad, skal forfatterne jo også betales.

Det kan man gøre, eller slippe om ved, på flere måder:

Forlaget sænker sin kontraktlige andel af nettoprisen, forfatteren får sin aftalte del
Forlaget sænker nettoprisen, så både forfatter og forlag får mindre
Forlaget bilder forfatteren ind, at det er vigtigere at blive læst og anmeldt af brugerne, måske med formålet at trykke en titel fysisk, hvis den eller forfatteren genererer interesse digitalt, og lykkes med ikke at udbetale andel af ebogen til forfatteren – og måske end ikke til sig selv – så e-prisen kan dumpes, så Mofibo kan tjene penge?

Tjae… Idel spekulation dét er. Men ingen i branchen siger længere noget, og så længe ingen åbner munden, vil jeg blive ved med at interessere mig for emnet. Fordi jeg selv har ebøger til salg derude. Og jeg gerne vil have sikkerhed for, at jeg faktisk får min andel af hvert salg.

Publizon angiver dog i mail, at de forbyder ebogshandlerne at cache [gemme ebøgerne lokalt på egne servere] – hvilket vil sige, at hver gang nogen klikker videre end prøvebogen hos mofibo, genereres et nyt salg.

Dét gør det så endnu mere uforståeligt, at Mofibo skulle kunne tjene penge på sin abonnementsmodel. Nogen skal jo for fanden betale for de bøger, som i nettopris overstiger summen af abonnenternes månedlige 99kr…?

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

3 thoughts on “Mofibo – det umulige ebogsmarked?”

 1. @Else Sommer
  4000, 6000 – det må være en slåfejl? Er det ikke ca 6000 titler, Publizon skilter med i dag? I så fald har mofibo lidt mere end det, da de vist har entreret med forlag, der ikke distribueres via publizon.

  Men jeg kunne virkelig, virkelig godt tænke mig at se noget statistik.

 2. @Else Sommer

  Hej Else, tak for dine kommentarer, som stiller et spørgsmål ved cachingen: Som forfatter og udgiver af ebøger vil jeg foretrække en vis sikkerhed i forbindelse med afregning. Dvs. at jeg gerne vil have, at nogen holder øje med sælgerne, så jeg ved at jeg bliver betalt for det korrekte salg.

  No_caching gør, at et salg (eller et download i Mofibos tilfælde) altid foregår gennem distributøren, hér Publizon. Så, hvis nogen skal snyde på vægten, er det dém – og det ville være dumt.

  HVORDAN de så kan afgøre, om en titel eller flere caches eller ikke, må guderne vide. Det kan være noget med kryptering – hård DRM – eller ebogssælgerne skal måske uvarslet kunne trække og fremvise en liste med titellinks til Publizon, jeg ved det ikke.

  Mofibo kunne selvfølgelig med fordel cache prøvebogen, men det er jo halvvejs mod regelbrud.

  Hvad angår prøvebøgerne, så siger du, at offline-læsning reelt set er prøvebøgerne?! Interessant. For så er hele Mofibo opbygget omkring sampling:

  Folk betaler 99 kr. om måneden for at sample bøger – og betaler intet til forlag og forfatter, hvis 10%s læsning ikke vækker interesse. Folk betaler reelt set for at få samlet adgang til alle eksisterende prøvebøger… og det findes jo allerede. Ganske gratis.

  Det er FANDEME interessant! Og en gyldig forretningsmodel. Fordi den er bygget på folks uvidenhed 😉 Ikke noget under, at der ikke bliver skiltet med netop dette med forskellen på prøvebog og fuldbog!

  Kunne mofibo i øvrigt få lov at cache, ville de oven i købet kunne slippe for at betale for bøger, som folk spotlæser i, fordi systemet automatisk ville sammenregne antallet af sider gennemset og først sende bud efter hele ebogen, når 10% af siderne havde været vist. (Det angiver så samtidig, at visse bladreegnede bøger givet vil være sikre på salg genereret af mofibos abonnenter. Så har udgiverne også på godt og ondt mulighed for at indrette deres udgivelser mod ikke blot modtagerinteresser, men også distributionsform og afregningsform!

  jeg håber ikke, at Publizon giver lov til caching. Det skaber bare endnu mere DRM, fordi der altid vil være folk, som stjæler.

  Men han skal se at få app’en op at køre, den gode Morten. Det er synd, hvis projektet kuldsejler på software alene…

  😀

 3. Jeg troede det var 6000 titler der var tilgængelig via Mofibo? Må jeg spørge hvor du har tallet 4000 fra?

  På Mofibos facebook-side er der godt nok en del historier om bøger der er blevet trukket fra brugerne før brugerne blev færdige med at læse dem. Så måske antallet af tilgængelige titler er skrumpet lidt ind siden de gik i luften. Deres egen påstand er dog at antallet hæves hele tiden.

  Jeg tror ikke Morten Strunge bekymrer sig om at lave penge på den enkelte bog – millionerne triller formentligt lystigt ud af Mofibo lige nu hvad det angår.

  Til gengæld forestiller jeg mig at han sikkert ville blive glad hvis det på et tidspunkt (gerne snart) gjorde ondt nok på branchen til at den fik lyst til at købe ham ud – a.la. hans baggrund med Onfone.

  Jeg glæder mig personligt til at Mofibo forhåbentligt kommer fri af deres børnesygdomme. Fx at de ikke må cache, som du er inde på – det betyder selvfølgelig at når folk har læst 10% af en bog (prøvebogen), så skal den hentes forfra. Og vises “forfra” i app’en. Efter min erfaring er det kun hvis jeg er _meget_ heldig at min “bladring” fra prøvebogen til den købte bog ender samme sted. Det er (meget) langtsomt og ikke særligt brugervenligt.

  Som du kan læse på deres facebook-side er dette et af de største problemer ved Mofibo lige nu. Brugeren bliver rådet til at re-installere app’en forfra for at kunne læse bogen færdig. Et råd der langt fra altid virker.

  Det er blevet muligt at læse off-line, men heller ikke det virker endnu. Og kun med max 3 bøger ad gangen – for dem skal Morten formentligt betale fuld pris for. Hvis brugeren alligevel læser mindre end 10% af den (prøveversionen) kunne han være sluppet gratis.

  Så – den gratis prøvemåned løber ud for mange lige nu. Og mange melder sig fra. Om der stadig er betalende kunder tilbage til at dræne Mortens kasse / presse branchen må så vise sig.

  Else

  http://www.computerworld.dk/art/116052/onfone-investor-det-var-en-rigtig-god-forretning

  “Nu lykkes det for Onfone, men husk på at måske 50 andre har prøvet det samme,” siger Peter Wilmar Christensen, der understreger, at det ikke en let øvelse.

  Grunden til at det lykkes for Onfone er, at selskabet fik skilt sig ud fra mængden og fik skabt en stærk profil i markedet. Derefter kom kunderne væltende ind.

  Det i en grad, så de store etablerede teleselskaber talte om, at opkomlingen gør ondt på hele branchen med blandt andet dens lave priser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.