Den 1-årige ebogs-eksklusionsaftale med Publizon

Hvorfor skal en ebogsudgiver være virksomhedsregistreret for at kunne blive udlånt på biblioteket?

 

Forlag, nørde-bibliotekarer og ebogsdistributionen Publizon er naturligt behørigt begejstrede. Jeg er ikke. Jeg er uvidende og ubegavet og forstår ikke, at det er til gavn for alle ebogslæsende.

Derfor har jeg skrevet til projektmagerne for at blive oplyst. Det er jo dét kommunikation er til for.

Under deltagende forlag står:

Alle forlag er velkomne til at bidrage til servicen.
Kontakt: Steffen Sørensen, Publizon A/S, M 6037 3824, E scs@publizon.dk

Hvordan kan det være, at

1. man som udgiver skal være virksomhedsregistreret for at deltage i projektet, når man som udgiver tidligere blot har kunne sælge direkte til bibliotekerne, uden krav om virksomhedsregistrering? At dét er kravet hos Publizon er ikke at regne for svar.

2. man ikke har informeret offentligheden om, at en væsentlig del af projektet består i at kombinere salg og udlån? Hvilket umiddelbart forekommer at være et ret voldsomt opgør med tanken om uafhængige biblioteker, samt en forvrængning af udlånstanken. Hvordan skal bibliotekerne egentlig kunne forsvare at få offentlige midler til udlån, hvis samarbejdet med erhvervslivet er så snævert? Hvornår opdager politikerne, at udlånsbyrden ville have det bedre hos erhvervslivet mod nogle aftalte forpligtelser?

3. man har valgt at bruge en edistributør, som bl.a. er ejet af to af de deltagende forlag? Det er ikke svært at forestille sig, at de forlag, som ejer Publizon kan opnå særlige priser med Publizon, ikke mindst bulkaftaler, om distribution af egne bøger, som intet mindre forlag kan matche.

venlig hilsen,
kenneth krabat

eReolen.dk | digitale ebøger fra dit bibliotek.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

13 thoughts on “Den 1-årige ebogs-eksklusionsaftale med Publizon”

 1. @Toke Riis Ebbesen Når du siger, at bibliotekerne “principielt foretager en vurdering”, hvad mener du så? Hvem er det, som foretager denne vurdering, og baseret på hvilke kriterier?

  Og hvordan er det for indeværende “en formssag”? Skal jeg forstå det sådan, at de netop tager revl og krat pt.? Men ideelt set gerne ville vurdere hver enkelt titel (hvis der bare var flere at vælge imellem)?

 2. Det er også min opfattelse, at bibliotekerne principielt foretager en vurdering af materialet, før det kommer ind på ereolen. Omvendt så tror jeg, at det på nuværende tidspunkt er en formsag.

 3. @Henrik Falk

  Jeg har hørt, at det er revl og krat af ebøger fra de deltagende forlag, der udlånes. Men hvis du har ret, betyder det jo at en vurdering foretages – og i så fald baseret på hvilke kriterier??

  Her tænker jeg på, at ebøger ikke bliver lektørbedømt, da bibliotekerne ikke køber lektørudtalelser for bøger, de ikke skal tage stilling til at købe. Hvilket de så heller ikke skal i projekt eReolen.dk – men hvis en kvalitetsvurdering foretages af “nogen”, så er det hele lidt mere speget.

 4. På opfordring har jeg noget input til debatten 🙂

  De bøger, som kan udlånes via ereolen udvælges af et nedsat materialeudvalg fra bibliotekerne, dvs. det er bibliotekarerne som udvælger de e-bøger, som skal kunne lånes.
  Men det er klart at udvalget af ebøger begrænses af de forlag, som er med i aftalen.

  Så måske handler det om at skabe alternative distributionskanaler for newpub forlag, andre forlag og bla. uafhængige forfattere, som ønsker at selvudgive?
  Nogen er jo begyndt at bruge bla. iTunes 🙂
  Alt skal da prøves af 🙂

  Jeg tror på at alternative distributører vil dukke op. Jeg ved at flere distributører er ved at være klar, så jeg ser kun en lys fremtid for ebogen… det er kun godt at der er konkurrence, fordi min erfaring er at alt hvad der foregår indenfor bogbranchen ikke bare har kommercielle interesser 🙂

  Men jeg vil også samtidig provokere lidt i forhold til den hype, der i øjeblikket skyller hen over forlagsbranchen, hvor forfatterne bare skal selvudgive etc.

  Jeg mener at forfatterne skal blive bedre til at samles i fællesskaber omkring deres udgivelser… “nogen” skal jo lave det beskidte arbejde…. og det er måske det de nye smallpress newpub forlag kan for forfatterne?

 5. @Majbrit Høyrup: Vi er så meget forskellige, al den stund, at tekster kun lever en vis tid for mig, når de er færdige. Det ville svare til at lade barnet ligge i vuggen efter fødslen og undlade at made det. Teksterne skal UD og opfylde meningen med livet: At give sig selv videre. At skabe fundament for videre liv. I skuffen sker der intet andet for mig end at de færdige tekster bliver til dagbog og minder om en fremtid.

 6. Problemet er ikke at få offentliggjort mine tekster. Problemet er at skrive dem. Når de først er vredet ud af limbo har jeg ikke lyst at forære dem væk. Hvis ingen vil betale for at læse dem, har jeg det fint med at de bor i min skuffe. Eller skrive dem om, så de blir penge (nok) værd.

 7. Måske er jeg endnu dummere en dig Krabat, men jeg kan slet ikke se fordelen ved at udgive ebøger gennem forlag – slet ikke til biblioteksudlån – når det er så nemt at publicere tekster fra egen hjemmeside og når det for de fleste ikke vil give en biblioteksafgift/indtægt der kan kompensere for tabet ved manglende salg.

  1. @Majbrit Høyrup Det er nemt at give teksterne fra sig. Står man alene med sit materiale, har man kun viral spredning at tænke på. Ingen til at tro på og fremvise ens værk, så andre kommer nærmere. En mundskænk, der siger god for essensen. Derfor er et forlag eller at være rigtig god til selvreklame stort set kun af det gode for en skaber.

   Mht. biblioteksindtægt, så kan det jo netop ikke give noget, hvis man ikke kan findes på bibliotek.dk – om det er som link til salg eller som muligt udlån. Vidste du dét? At man med ISBN-påhæftelse og anmeldelse til DBC bliver registreret i nationalbibliografien og ved søgning i bibliotek.dk kan blive til et link til SALG?

 8. Uvilje, eller den berømte blinde vinkel, eller et blot et ønske om samarbejde med “seriøse” partnere, defineret som cvr-indehavere.

  Adobes DRM er bvadr, men igen bedre end ingen udlån. Den løsning, der mig bekendt sigtes mod, er en streamet løsning a la Google books, dvs. onlineadgang, kombineret med lokal cachelagring.

  Hvad angår Publizon som tvungen samarbejdspartner, så er systemet bevidst konstrueret, så bibliotekerne i fremtiden kan vælge at samarbejde med andre end Publizon. Det kan være selvpubliceringsplatforme, som den Saxo stiller til rådighed.

  1. @Toke Riis Ebbesen Jeg kunne måske nok overtales til at skifte mening om koblingen af udlån og salg, hvis jeg kunne være sikker på, at bibliotekerne kører med klatten på deres hjemmebane, og at udlånet aldrig overdrages til forlagene.

 9. Hej Kenneth
  Godt med kritiske spørgsmål til aftalen.

  Jeg vil gerne kommentere, både i egenskab af begejstret læser og som ejer af en lille forlagsvirksomhed.

  Min grundholdning er, at bibliotekskonsortiet har valgt at indgå samarbejde om ereolen med den eneste danske ebogsdistributør, Publizon, som så er ejet af de to største forlagskoncerner i Danmark. Det er ikke en ideel løsning, men på den anden side, altså en realitet, der gør det muligt for danskerne at låne ebøger, noget der i sidste ende er til alles bedste – simpelthen, fordi det er med til at skabe det momentum for ebøger, der mangler i Danmark. Det er den optik, jeg synes man skal se det her i. Alternativet er spændende, men konsekvensløse eksperimenter for en snæver kreds af selvpublicerende forfattere, forlag og nørde-bibliotekarer.

  Hvad angår de to andre punkter:
  Bibliotekerne spiller sammen med de kommercielle aktører – mange bøger er afhængige af et godt bibliotekssalg, ligesom udlånet af bøger fungerer som “reklame” og dermed et mersalg for forlagene – for nogle vil jo gerne eje bøgerne, eller forære dem til andre, når de har lånt dem på biblioteket. Denne ordning synliggør og uddyber denne relation. Meget af “pirateriet” skyldes, at de fildelte ebøger, musik, film, osv ikke er tilgængelige og/eller mulige at købe. Hvorfor brokke sig over, at der kommer en købsknap på denne “gratis” ebogstjeneste?

  Endelig er jeg 100% enig med dig i det problematiske i, at aftalen udelukker selvpublicerende forfattere.

  1. @Toke Riis Ebbesen Tak for din vilje til debat.

   I en samtale med forkvinden for dansk forfatterforening, Lotte Garbers, kvitterede hun for mit brok over Publizon med, “at enhver jo bare kan starte en distributionsvirksomhed”. Som om det ville give mening i et land med 5 millioner indbyggere, hvor konkurrenten ejes af de to-tre største forlag. Problemet er, at ingen ser, at det er et problem.

   For mig ligner Publizons kobling ml. Gyldendal et. al. og bibliotekerne den reklamefinanciering af kommunale sosu-biler, som i disse dage debatteres. (“Din rengøring er sponseret af Cola – ikke at dét vil få betydning for kvaliteten af din rengøring. Det får jo kun betydning, hvis kommunen vænnes til et bestemt budgetniveau og omlægger økonomien til at passe, og Cola så skærer i sin financiering, hvilket selvfølgelig ikke vil ske. De skærer jo heller i sponseringen af Pandaen i Zoo, vel?!)

   En distribution kan ikke være et monopol. Men Publizon HAR faktisk allerede med en beregningsforandring hævet priserne på ebøger. Uden at nogen kunne brokke sig eller sige fra. Selvfølgelig vil Publizon til enhver tid sige, at det er et selvstændigt foretagende – hvilket også vil være bedst for alle prisforhandlinger…! Det betyder så også, at bibliotekerne ikke vil kunne udelukke Publizon, hvis de kræver mere i distribution. Og lad os antage et Worst Case Scenario: Når ebøgerne er indarbejdede i bibliotekerne, bliver distributionsprisen forhøjet, og forhøjet, så bibliotekernes budgetter udhules og de ikke kan udlåne så mange ebøger. Her kommer så koblingen med salg forlagene til yderligere gavn, fordi forbrugerne gentagne gange vil opleve, at de ikke kan komme til at låne bøgerne (hvad enten udlånsmodellen bliver pr. bog eller som samlet budget) og derfor vil købe bogen i stedet.

   I USA sidder Amazon godt og solidt på ebogssalget (plus en stor del af pbogssalget) og har aftalt med ALA, (Den Amerikanske Biblioteksforening), at kindleversioner af ebøger kan udlånes fra bibliotekerne, og hvis bibliotekets budget forhindrer udlån af en given bog, linkes der til salg af bogen hos Amazon. Uden om andre eboghandlere.

   Man kan i skrivende øjeblik ikke se bøger til salg på eReolen.dk, og det bliver spændende at se, hvordan de løser problemet med, hvem der skal tjene pengene på et salg fra eReolen.dk. Jeg håber, at man gør biblioteket til eboghandler. Snarere end at forfordele en eller flere ebogsbutikker. Så er vi i det mindste over tvivlen om koblingen mellem det offentlige og det private. (Tror ikke det er muligt, men hvad pokker!)

   Og så er der kopibeskyttelse. I Danmark har man ikke et proprietært format at binde ebøgerne i, som Amazon til sin Kindle. Man bruger det åbne format EPUB og laver stort set kun vandmærkebeskyttelse af solgte bøger. Lånte bøger er derimod tvungne ind i Adobes skod-DRM.

   DRM er noget, Fanden har skabt. Gør det sådan hér i stedet med en lånebog:

   Bogen afsender en kode, hver gang den åbnes. Efter 31 dage får man et brev om, at lånetiden er udløbet. Og man opfordres til at slette bogen. Fortsætter man med at læse i den, vil den afsende sin kode, hver gang man åbner bogen. Efter en uge får man en påmindelse påført bogens afsender-IP om, at bogens udlånstid er udløbet, og at man vil få en afgift for hver gang, man herefter åbner bogen. Det burde forhindre pirateri og udlån af biblioteksbøger, som om det var ens egne. Glemmer man sin ebog på harddisken og læser ikke sin email, og åbner sin lånte bog et halvt år senere, får man omgående en mail om, at man nu har lånt bogen i 31 dage igen. Men åbner man bogen inden for to måneder efter lånetids ophør, tæller taxameteret.

   Og selvpublicerende forfattere er lukket ude af forsøgsordningen. Jeg spørger mig selv hvorfor og jeg kan ikke komme med et svar, der ikke handler om uvilje. Kan du, Toke? Eller en anden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.