Digte, omløbende tekst og SVG igenigenigen.

Vi bliver aldrig færdige eller enige om digternes vilkår i ebøger.
Ikke før JEG får min vilje.

Nogen, der har et enkelt trick til at få en iBooks-udgave til at blive en hæderlig almindelig EPUB? Eller SKAL jeg inDesigne den forfra?

  • Manfred Christiansen Der er ingen shortcuts, jeg vil dog tro at du ikke behøver at trække så tunge skyts frem. Jeg har med fordel brugt Storyist og Pages (kun Mac apps) til at lave EPUBs.
    www.storyist.com

    Designed exclusively for Mac OS X, Storyist is a powerful story development tool for novelists and…
    STORYIST.COM
  • Kenneth Krabat Det er ikke at lave epubs, Manfred – det har jeg styr på. I fem-seks forskellige programmer. Det er at undgå at skulle lave den igen, efter have lavet det i Apples iBooks Author.
  • Morten Dürr Hej Kenneth Krabat, der er mig bekendt ikke nogen mulighed for at eksportere til flow-epub fra IBA.
  • Kenneth Krabat Og når det handler om opsætning af digte, Manfred, så er processen ret nådesløs. Bedre med noget WYSIWYG og så lave i det mindste 1 udgave, der ser ud som den skal… inden for rammerne af en nådesløst defineret fast skærmstørrelse/læseletbarhed.
  • Kenneth Krabat Men man kan jo altid drømme. (iBooks Author laver billeder af siderne, på samme måde som pdf’er er “billeder”).
  • Manfred Christiansen Fast opsætning for digte, så forstår jeg inDesign. Du kan styre en del med stylesheets. Men selv med stylesheets vil nogen ePub-læsere alligevel fjerne formateringen for at kunne honorære brugernes behov for at læse med en større skrift på deres hardware. Alternativet er PDF som du godt kan eksportere fra iBook Author.
    Men jeg formoder alt dette ved du allerede…

     

  • Toke Riis Ebbesen Jeg er også bange for, at der ikke findes nogle enkle konverteringsredskaber. Grunden er, at Apple bruger proprietære kodeelementer i iBooks author. Måske kan man teoretisk åbne .ibooks-filen og modficere den til standard epub3, hvis der ikke er anvendt nogle af iBooks “smarte” funktioner. En anden vej er at gemme som pdf fra iBooks, og så køre pdf’en gennem magicepub.com‘s maskine, som laver en god epub3/kf8 ud af det.

    Mere principielt, så kan dit spørgsmål også læses som, at du forlanger at en bog, som er sat på iBooks eller InDesigns “lysbord” skal kunne konverteres til epub2 flow-format, hvor verslinjer stadig står som ønsket. Det siger sig selv, at det ikke kan gøres på en enkel måde.

    EPUB® is an open E-Book file format standardized by…
    MAGICEPUB.COM
  • Toke Riis Ebbesen Eksempel på iBooks-css, som ikke er standard i epub:
  • Toke Riis Ebbesen -ibooks-layout-hint: inline;
    and
    -ibooks-list-text-indent: 0.0000pt;

    -ibooks-strikethru-type: none;
    -ibooks-strikethru-width: 1.0000px;
    -ibooks-underline-type: none;
    -ibooks-underline-width: 1.0000px;
    and
    -ibooks-gutter-margin-left: 50.0pt;
    -ibooks-gutter-margin-right: 25.0pt;
    -ibooks-head-height: 660.0pt;
    and
    -ibooks-line-hints: textShape-0 p url(../hints/content1-landscape.plist) 13 7;
  • Toke Riis Ebbesen Jeg ville mene, at du gjorde dig selv en tjeneste ved at give css og standard-epub en chance til. Jeg har lavet ok eksperimenter med:

    Poesi:

    .linje {
    font-size: 1em;
    margin: 0;
    text-indent: -2.5em; /*rykker første linje i hvert afsnit til venstre*/
    margin-left: 2.5em; /*rykker alle linjer til højre, så første linje starter lige, mens efterfølgende er indrykket*/
    }

    Hvor hver linje har en separat <p class=”linje”>
    evt. kombiner med non-breaking whitespace &nbsp; de steder, hvor det skal være, for at sikre korrekt linjebrydning:
    Jeg anbefaler også at man omkranser digtene af en særlig div, evt. også enkeltversene,
    så man kan styre mellemrum før og efter, særlige kanter, osv.
  • David Birk Jeg vil også tro at man kan hacke en ibooks om til en epub, men jeg aner ikke om det er nemmere eller sværere end at lave en epub fra scratch. Det kommer nok an på bogens karakter

    Tokes metode er en fin måde at gøre det på i dynamisk ebog, hvis der er
    plads horisontalt til verselinjen, står den bare som den skal – hvis det bliver for smalt indrykkes de følgende linjer og indikerer for læseren at det er samme verselinje. Dette er i øvrigt en metode der er blevet brugt i smalle formater længe før ebøger.

    Et alternativ jeg har “udviklet” hvis bevarelsen af formatet er meget vigtigt er en fixed format sat op som om den er en en dynamisk epub. Fra en pdf skærer jeg digtsiderne til, omsætter dem til EPS -> SVG (as outline). Og indsætter så et svg-billede af en side på hvert html dokument – det har jeg for eksempel gjort med denne:
    http://anafor.dk/project/majse-aymo-boot/

    Det betyder at bogen kan læses som epub på alle ebogslæsere (af de størrere, gode) og SVG’en sørger for at teksten står perfekt skarp ligesom live tekst.

    Det kræver at digtsiderne ikke er for store eller utraditionelle, da de så vil blive alt for små på smartphone, i forvejen bliver det lidt småt på smartphone naturligvis, men det er prisen for at få et absolut fixed format. En anden ulempe er at teksten naturligvis ikke er “live” og dermed ikke kan søges. Men det er typisk et mindre problem for poesi.
    Min løsning konvertere i øvrigt til kindle uden ballade.

    Men med ny poesi vil jeg nok bruge Tokes metode, (og måske arbejde med det dynamiske format som en ramme, ligesom man gør med formaterne på papir.) – ovenstående metode er praktisk til allerede eksisterende opsætninger i pdf – hvor man genbruger alt arbejdet der der kan være brugt til design.

     

  • Kenneth Krabat Jeg takker for medlevende indlæg.

    Jeg vil sige, at jeg HAR været omkring SVG som eneste løsning – tilbage i 2010, da jeg forsøgte at blande mig i defintionen af EPUB3, men blev mødt af en mur af uvidenhed og og ligegyldighed fra både bogbranchen, EPUB3-advokater og programmører (“jamen, digte er da typisk 4 korte linker pr. vers, og hvad skal man så med absolut positionering”! Ja, hvad skal man med absolut positionering, når man har en industri bygget op omkring html og omløbende tekst? Man laver bare en ny industri oven på, som forsøger at rette op på den første fejltagelse, hvis man i et INFORMATIONSsamfund absolut vil bruge energi på at efterligne de der bøger!)

    http://krabat.menneske.dk/kkblog/?s=svg

    Der er ingen verden bedre end dén, du selv anerkender. Og vice versa. Kenneth Krabat digter, blogger,…
    KRABAT.MENNESKE.DK
  • Kenneth Krabat Det her er en gammel drøm:

    http://krabat.menneske.dk/…/10/15/app-for-the-poet-please/

    I want an app for poets. Developers regard this as too…
    KRABAT.MENNESKE.DK
  • Kenneth Krabat David Birk: “Tokes metode er en fin måde at gøre det på i dynamisk ebog, hvis der er plads horisontalt til verselinjen, står den bare som den skal – hvis det bliver for smalt indrykkes de følgende linjer og indikerer for læseren at det er samme verselinje. Dette er i øvrigt en metode der er blevet brugt i smalle formater længe før ebøger.”

    Det er ikke et spørgsmål om at indkere sammenhængden omløbende tekst – selvom det til nød kan hjælpe – men et spørgsmål om, hvem der ejer teksten og tekstbilledet: Mediet/teknologien/programmeringen eller kunstneren?

    Da jeg udgav min “elskede elskede”, kom første tryk tilbage og det første redaktøren sagde (jeg elskede hende for det!) var: Nå, vi må vist hellere finde et andet format! Jeg havde meget lange linjer, fordi jeg arbejder og arbejdede meget med vejrtrækningen i teksten og det var vigtigt for mig at øjet opfattede noget som ubrudt. Af den grund blev bogen næsten kvadratisk.

    Hvis man vælger at sige: Jamen, det kan da være lige meget, når bare man kan se at teksten hører sammen, så har man forladt litteraturen og er gået over til information. Jeg er sikker på mange er ligeglade, men der er så meget folk er ligeglade med, og det giver dem ikke dermed ret til at bestemme over det.

    PDF er ikke en løsning. Fixed layout heller ikke. Det første fordi det har tabt status som mainstreamformat, og derfor ikke understøttes af bogkøbere (måske vil det ændre sig – kan jeg ikke sige; hvad tror I? Bliver folk trætte af “smarte epubs” med tiden?) Det andet fordi det ikke kan forstørres over skærmstørrelse.

    Embedded SVG er faktisk den bedste løsning, som jeg forstår det. Men jeg har droppet at forsøge at arbejde med det. Nu handler det sådan set bare om at få nogle bøger derud hvor folk er. På papir eller i ebog, og så tilpasse mediet til teksten – aldrig omvendt.
  • Kenneth Krabat Toke, jeg tror vi har talt om det før. Det her med omløbende tekst, der indrykker. Var det ikke David Koval fra Calibre, der havde et lignende hack af poesien? Jeg er enig i, at det handler om at komme videre, men jeg græder indvendigt over tabet af kontrol… Okay, græder er måske så dramatisk endda, men så hulker lidt, da. Det er vitterligt forstemmende, at magten er taget fra digteren, af navnløse, indifferente codec-programmører og -advokater. Med papirbogen kunne man skændes om rentabilitet ved store formater med sin redaktør. Hér… Lugten i bageriet eller smut.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.