Har du poet-faktor?

Mandag eftermiddag og aften havde DRs læsegrupper inviteret til digtvurdering for 14 digterspirer v/ Lars Bukdahl, digter, anmelder ved Weekendavisen og redaktør på Hvedekorn. Om aftenen var der så introduktion til skriveudskolerne Forfatterskolen, Vallekilde Højskole og Krogerup – ikke uventet med STORT fremmøde. I går omtalte gratisavisen Urban begivenheden under overskriften “har du poet-faktor?” Både arrangement og overskrift er eksempler på, at digtningen som handling og erhverv får så stor opmærksomhed, at den kan risikere at glide ind i hverdagslig bevidsthed, med krav og udfordring som til alle andre erhverv. Det er interessant, skræmmende og udfordrende – for digtere i alle aldre. Måske vil en digter om nogle år ikke længere kunne le det væk, når spørgsmålet falder: “Men kan du så leve af dét?”

At det kan lade sig gøre at lave nyheder på digtere i en tid, hvor forlagene skyer den smalle litteratur som pesten, giver med evolutionære øjne god mening – ved anerkendelsen af digtningen som så livsnødvendig, at dens tilsyneladende bette størrelse, skønt ustøttet af de store, alligevel behøves! I hvert fald som personlig aktivitet… men man kan da håbe, at læsningen også vil falde ind i vækstområdet.

Mandag eftermiddag og aften havde DRs læsegrupper inviteret til digtvurdering v/ Lars Bukdahl, digter, anmelder ved Weekendavisen og redaktør på Hvedekorn, med efterfølgende introduktion til skriveudskolerne Forfatterskolen, Vallekilde Højskole og Krogerup, ved de respektive forstandere og ledere.

I næste uge møder jeg op blandt forfatterspirerne til endnu en gang digtvurdering – håber, det bliver akavet på den gode måde – og stiller Bukdahl spørgsmål om begrebet selvudgivelse i mediernes søgelys (eller snarere ikke). Muligvis vil jeg også forelægge ham et digt i to layoutede versioner og høre hans mening om betydningen af skriftdesign for oplevelsen af indhold, ikke mindst hvis man tænker i selvudgivelse.

Bloggeren Sisse-Sofie kommenterer begivenheden, som den beskrives i en gratisavis, og beklager over for sig selv, at hun har svært ved at få fingeren ud af “lortehullet” og sende ind til Hvedekorn, og at hun som digter nok havde mere potentiale som 16-årig end som 21…

Det her hvem-er-bedst, som har lagt sin klamme hånd på digtningen, begyndte med PoetrySlams konkurrenceregler, men gratisavisens overskrift “har du poet-faktor?” er en skærpelse af tonen. Skal man være meget negativ, går det sgu nok ikke væk – snarere end at sidde og føle sig ensom og skrive til skuffen, kan man nu i fuld offentlighed, som Sisse-Sofie, flæbe over afvisninger fra forlag eller egen mangel på mod og handlekraft. Positiv? Konkurrenceelementet, som folk jo elsker, holder fokus på digtningen og det personlige udtryk, der skaber menneskers kontakt til sig selv. Et godt digt ér et godt digt, hvad enten det har været i offentlig konkurrence eller ej. Så – vi lever med det.
SISSE-SOFIE: har du poet-faktor?

Det sjove ved Sisse-Sofies udbrud følger så ved indlæggets genudgivelse på en fælles venindeside – som gør det så selvbevidst, at jeg bliver ligeglad. Ikke tryk for enhver pris, Sisse-Sofie!
Estinguellas: har du poet-faktor?

At Sisse-Sofie måske fik et anfald af akut misundelse og selvlede over manglende handlekraft kan så at sige påskyldes Bukdahl, al den stund at det var dette 7 fod rær af en digter- og digtelsker med legendarisk ildhu og indsigt, som i kraft af sin vilje til promovering af digtningen stod i midten af mikrofoner og kameraer for at give 14 digterspirer hver 10 minutters feedback, så ikke mindst hele Danmark kunne se, at digtningen findes endnu. Og at den betyder noget, for nogen!
Massiv mediedækning af tekstlæsning (surreel overskrift indeed)
Det fortsætter så i næste uge med 75. nej, 74 digterspirer, og mig… 😀
Rekordlæsning

Gratisavisen Urban gjorde sig atter fortjent til den nedsættende betegnelse “gratisavis” med overskriften “har du poet-faktor?” på en – meget – kort reportage fra arrangementet i TV-byen. Men journalistens medbragte første-digt-ever til vurdering hos Bukdahl var da en sjov idé… Så er alt vist sagt.
Har du poet-faktor?

At høre TV-værten kløjs i ordet “lyriktidsskrift” er både overordentlig morsomt og ganske forstemmende i denne usædvanlige omtale af Hvedekorn for åben skærm, lige ind i almindelige menneskers dagligstuer. Men jeg  forestiller mig, at der har været heppet højere end under fodboldkampene i Sydafrika… i hvert fald i nogle hundrede hjem rundt om i danerlandet.
Drømmen om et liv som forfatter

Author: krabat

digter. webmaster på menneske.dk. oversætter. EPUB-kritiker.