“Hvorfor slår du ikke din datter ihjel? Hun skriver digte!”

Det er næsten ikke til at bære. Samtidig med, at det taler om hvilken kraft digtningen har, dét at digte, i et udtalt repressivt samfund.

Interviewet er fra 19. maj, fra et medium, der dækker Pakistan/Afghanistan-området og pashto-talende befolkninger.

Den oprindelige tekst er skrevet på pashto – og er hér automatoversat til dansk og efter bedste forståelse rettet til.

“Den unge Pashtun-poetinde Noor Ehsas, der er populær på sociale medier, siger at hendes slægtninge fortalte hendes far, at han skulle dræbe sin datter (hende).

Hvorfor skriver hun poesi? 

Hun siger, at hvis kvinder ikke får en chance for at spille en rolle i pashtunsamfundet, vil pashtunerne livet igennem halte bagefter resten af ​​verden.

I et interview med VOA sagde den unge digterinde, at de samfund har haft fremgang, hvor kvinder og mænd begge har båret livets byrder, men desværre forhindrer Pashtuner stadig kvinder i at spille en konstruktiv rolle i samfundet.

Hun siger, at nogle pashtuner er så snæversynede, at de ønsker at holde kvinder som fanger i deres hjem og [dermed] afslutte deres rolle i livet.

I Noor Ehsas’ egne ord:”Du ser, at jeg er på skærmen. I min egen poesi taler jeg kun om fred og ro i mit hjemland, jeg taler om kvinders rettigheder, jeg har ikke sagt eller gjort noget for at skade pashtunerne. Folk siger til min far, ‘Hvorfor dræber du ikke din datter?’”

Noor Ehsas, en 17-årig fra Swat i Khyber Pakhtunkhwa, er elev i 7. klasse og har undervist i Pashto-poesi i over et år og har fået millioner af tilhængere på sociale medier.

Ehsas siger, at hendes ry har skabt flere problemer for hende, og i Cham-nabolaget og der omkring opfattes hun som en meget uartig pige eller at hun gør meget forkerte ting.

”Når jeg går ud af huset, ser folk væk, nogle kalder efter mig, nogle pifter med en fløjte og nogle udtaler sig på sociale medier, men jeg forholder mig stadig til disse menneskers holdning [?], og jeg er fast besluttet på at fortsætte min uddannelse,” sagde hun. ”Jeg vil gøre det, og jeg vil skrive poesi.”

Ehsas siger, at hun kun har kendt til afsavn og hadefuld adfærd i sit hjem siden barndommen, hvilket har gjort hende til digter.

”Mine tanter og onkler talte ikke engang med mig derhjemme. De kunne finde på at fortælle mine forældre, at deres datter ikke havde ret, selvom jeg ikke havde gjort noget galt – [men] min eneste skyld var, at jeg læste en bog, eller at jeg kunne godt lide poesi – og det gav så et dårligt indtryk af min familie [sagde de].”

Ehsas siger, at hun stod fast som en stærk mur mod sin sin familie og hendes samfunds adfærd, men hun siger, ”Ikke alle piger har lyst til at lytte til folks ord og beskeder. Det er [bare] ikke noget vi ser.”

Stillet over for urimelige begrænsninger tvinges piger til at flygte fra deres hjem eller begå selvmord. Hvorfor sker dette med piger?

“Jo mere intelligens en mand har i hovedet, jo mere intelligent er en kvinde [?]. Hun har to arme og to ben. Så hvis en mand vil, kan han blive en læge, en ingeniør, en pilot, en advokat, en digter og en kunstner, men en kvinde… I pashtunsamfundet kritiseres selv poesi.”

”Pashtuner behøver ikke længere at følge stenaldertanker; de [bør] konkurrere med resten af ​​verden ved at uddanne døtre og søstre og gøre dem til store videnskabsmænd, læger, advokater, piloter, kunstnere og talentfulde kvinder – så vil Pashtuner blomstre,” sagde hun.

Noor Ehsas siger, at hun i fremtiden ønsker at blive læge og arbejde for de syge og sårbare i sit samfund, samt arbejde for kvinders rettigheder og beskyttelse.”

Farooq Faraq

 

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.