Covid-19-scenarier, 1-6

– Ingen konspirationsteorier. Rendyrket konvergenstænkning og sandsynlig menneskelighed

Science fiction-forfattere har det sværere i disse år. Måske. I hvert fald er det svært at slå den nuværende virkelighed på andet end mere voldsomhed og død. Jeg kan ihvertfald ikke i mit halvlange liv huske personer (persoN) og begivenheder (begivenHED), som i den grad har påvirket alle mennesker.

Her er 6 corona-scenarier, hvis man lige står og mangler noget at skrive om. Og hvis man ikke har tillid til danske læger, sundhedssystemet og politikerne. For det ér ikke helt sådan systemet virker:

Anonymiseret vaccine
Magnus Heunicke meldte forleden ud, at borgerne ikke vil få oplyst, hvilken af sundhedsmyndighedernes valg af op til 6 forskellige vacciner fra 6 forskellige medicinalvirksomheder de vil modtage som vaccine mod Covid-19.

Ingen modtagere af gratis velfærdsvaccine vil således kunne “vente med at få vaccinen til Internettet har gjort sit”, for de kommer aldrig til at få valget af vaccine via sundhedsystemet. Det deler folk i to lejre: dem, der bare vil redde flest mulige menneskeliv, og dem, der husker Thaliomid.

Vaccinering er fortsat frivillig. Covid-19-situationen er endnu ikke så alvorlig, at man som myndighed kan forsvare at tvangsvaccinere folk med produkter, man ikke kender bivirkningerne af. Men giver man samtidig folk frit valg blandt de sundhedssystemsbetalte vacciner, vil for mange muligvis “afvente internettets dom” og dermed forsinke ankomsten af flok-immunitet.

Toppen af poppen
Internettet gør sit bedste for hurtigst muligt at lave en rangorden over Covid-19-vacciner efter statistisk forekomst af kendte, mulig bivirkninger.

For flertallet af danskere og andre med et offentligt sundhedssystem 0g gratis vaccine har dét ikke anden betydning end frustration over ikke at kunne stille krav om at få “vaccinen med de bedste anmeldelser”.

Sundhedsmyndighederne melder ikke ud om, på hvilken måde de behandler og formidler statistikken over bivirkninger af de anvendte vacciner. Folk begynder at tænke, at myndighederne da vide, hvilken vaccine folk gives og at de selvfølgelig tracker bivirkninger i forhold til alder, levevis osv. – men gives folk så bestemte vacciner baseret på offentlig statistiks melding af bivirkninger, eller er Sundhedssystemet som altid i færd med at opfinde den dybe tallerken og gøre sig sine helt egne erfaringer?

En del borgere afventer dén besked, før de tager stilling til vaccinering – og dermed forsinkes flok-immuniteten, mens Sundhedsstyrelsen stritter imod at opnå transparens.

“den bedste vaccine”
Idet internettet har gjort sit, bliver den mest troværdigt anmeldte vaccine dyrere og dermed utilgængelig for sundhedsstyrelser verden over – og samtidig tilgængelig for private købere, der kan og vil betale for at undgå bivirkninger.

Visse produkter, måske helt ned i antalsbegrænsede batches (som en god årgangsvin), eller omkostningsrigt afdækkede “cocktails” af vaccine og andet, opnår mytologisk stjernestatus og prissættes derefter.

“ingen bivirkninger”
Alt mens vacciner kommer til salg for store summer, flyder Internettet over med historier om undertrykkelse af vaccine-genereret bivirkningsstatistik, forfalskninger af statistiske resultater, og overskrifter om både magtmisbrug på højt plan og kriminelt salg af destruktiv eller falsk vaccine.

Mange private med hovedet skruet på rigtigt og forkert på analyserer på kollektivets data og afdækker flere muligheder for optimering af kendte vacciner, både som cocktails, sund fornuft og vanvittige eksperimenter, der virkede. Og andre der havde lidt længererækkende konsekvenser.

Langsomt, langsomt falder medicinalvirksomheder fra og nogle store og “solide” betalbare gennemsnitsprodukter med troværdig statistik over bivirkninger blive vaccinerne, som man bruger. Dvs. har råd til at give til sine borgere.

Klassedeling
Da modtagerne ikke ved, hvilken vaccine de modtager, og kun penge kan købe “den bedste vaccine”, fremgår klassedelingen i samfundene endnu tydligere, og velfærdssystemers afhængighed af indsigt og transparans mere åbenlyst.

Forlods vaccinering kræver røster at kende vaccinefabrikanter og -mærker – for hvorfor betale over skatten til et sundhedssystem, som risikerer borgernes fremtidige helbred? I fald det kan undgås! Sundhedssystemet må da have så solide data, at de kan afsløre hvilket produkt de vaccinerer med, og dermed give borgerne klare informationer at vælge at blive vaccineret ud fra! Eller ikke!?

Ny bølge?
Efter at 3. bølge har kostet samfundet så meget, som den har, og de nye Corona-varianter begynder at divergere voldsomt fra de oprindelige vacciner, begynder tvangsvaccineringen. Det gule vaccinationspas bruges nu også bredt som adgang til andre lande, visse steder med dødsstraf til følge for falsknerier.

Borgere på gaden patruljeres af militsgrupper, og vaccination eller naturlig immunitet er et krav, og indlejrede chips afgør ved raids og vejspærringer, om man faktisk må være ude. Prisen er høj, for dem der forsøger at snyde.

Der er mange tangenser på disse historier – affødte og medfølgende mulige begivenhedsrækker baseret på almen menneskelig adfærd. Læg dertil vold i form af smitte-terrorisme, og politik i form af internationale konspirationer, men så forlader vi dette snævre scenarie.

ALT kan forfølges, men alt i denne tid forekommer at blive til anakronismer, straks man vender ryggen til. Man kan se det afspejlet i science fiction-film og -serier, der i hobevis forlader “begivenheds-scifi” til fordel for “menneske-scifi”, altså mindre på meteoren, der truer jorden, og mere på menneskene, der er truede. Bedre menneskehistorier, mindre “fremtidshistorie”.

Men som indledt: Hvad enten, der skal skrives og spekuleres over fremtiden i fiktion, håber jeg i denne nutid, at Sundhedssystemet spiller med åbne kort, hvad angår deres valg af vaccine. Og lytter til kritik.

Illustration shot April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

PS: Jeg fik vist ikke spekuleret højt over, hvordan fattige lande distribuerer vaccine og med hvilket fokus på bivirkninger.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.