boller rørt af
1/kg hakket svin 8-14% fedt
1-2 dl risengrød (strækker farsen uden at pille ved smagen, men behøves ikke. Evt. riv et æble i i stedet og kom en smule mere mel i)
1 stort løg, revet
1 æg
salt og peber (salt rører kødet sejt, så farsen hænger bedre sammen)
2-3 spsk majsmel
bollerne
koges i fond i lille gryde, formes med spiseske i hånden, mindre end en hoppebold, større end en golfkugle, de skal føles let faste, op i fonden, ikke for mange ad gangen, til de flyder op til overfladen
fond
3 dl vand
2-3 tsk flydende fond i, evt and eller lam – knorr er for salt og ringe
1/2 løg, fint hakket
2 spsk ikke alt for sød marmelade, evt blomme
smag på den – den skal smage af lidt – evt lidt salt i
når alle boller er dukket op til overfladen og taget op, lad fonden småkoge, evt koges let ind, hvis den er kedelig
karrysovs
2 dl havremælk varmes først
75 g smør smeltes i gryde – må ikke blive brunt !!
3 spsk hvedemel sigtes ud i smørret, når det bruser, og røres godt til der ikke er mere synligt mel
karry af en slags, du kan lide – foreslår grøn karry i pulver eller pasta
hæld i af den varme mælk og rør rør rør, til det begynder at blive flydende, der må ikke være klumper, når det bliver sovset
mere mælk, røre røre røre
så noget af fonden, så mælk, så fond – det behøver ikke bruges op, men sovsen tykner, hvis den står på varmen, og kan fortyndes med væske efter eget valg
karry
hæld noget af sovsen op i en skål
rør karry ud deri, til der ikke er klumper
smag sovsen til salt karry mælk fond osv. til den har en let cremet konsistens og smager af noget
snyd gerne med 5 dråber tabasco, men dét er jo ikke karry…
boller i karry
Læg bollerne ned i sovsen. Læg låg på. Fjern fra varmen.
De bliver bedre, hvis de står nogle timer. Men kan sagtes guffes med det samme.
Med ris
[jeg har intet at erstatte kødet med til brug for denne opskrift. Skriv gerne, hvis du har en idé: Bollerne skal føles faste og saftige på samme tid, grisekød smager ikke af så meget, men så skal der gøres mere ud af fond’en]