Kommunikation er (ikke mindst) Artikulation

Hvad nu, hvis man mister evnen til lydligt at gøre sig forståelig?

Jeg var på skrivearbejdsophold i Tyrkiet i 6 uger fra slut-januar til 4. marts. Under hele opholdet blev jeg mere og mere øm i tungen, og gik til lægen straks ved hjemkomsten. Maskineriet gik omgående i gang, og jeg skal opereres for kræft i tungen torsdag d. 20. marts.

P1020097Lægerne skal fjerne svulsten inden i tungen, og fjerner samtidig ca 1 cm rask væv omkring den, dvs. de graver ned i tungebunden. Dertil de lymfekirtler i halsen, som er forbundne til svulsten, for at hindre spredning. Dette sker ved et indgreb igennem halsvæggen.Konsekvenserne af operationen er umiddelbart tofoldige:- Rekonvalescens: En måned til halvanden, mens tunge og mundbund og hals heler.  Formodentlig en del smerter og manglende evner til at indtage fast føde. Ellers vist nok normalt klar og sammenhængende.

– Genoptræning af taleevne. Da jeg regner med umiddelbart at være uden for livsfare, er det hér min primære nervøsitet ligger. Jeg vil derfor have særbehandling af universet, så mit sekundære udtryksredskab ikke går tabt og jeg hen ad vejen kommer til at tale som før eller bedre.

Dog, for det tilfælde, at dén afdeling i Universet ikke tager imod anmodninger for tiden, eller der er ferie på etagen, vil jeg indtale så mange af mine tekster jeg kan inden operationen.

>Med lånt udstyr og venners hjælp, plus forskellige gæster som kritiske ører, er der hidtil blevet lavet optagelse af hele Tidens Kælven 1 og elskede elskede. Og frem til operationen vil jeg satse på at indtale alt, jeg kan finde, der har en værdi for mig at have i lyd.

Efterfølgende operationen vil jeg udelukkende se fremad.

Huskeliste frem til operation

barbere skægget af – over to dage for effektens skyld
tale med talepædagogerne forlods om deres erfaringer
tale med flest muligt venner
før og efter-billeder af tungen
indtale mulige og umulige tekster

Jeg kommer til at tænke på det her Formodet Problem/Konsekvens-skema:

Konsekvensskema

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.