Hvad pokker siger jeg til Forlæggerforeningen om ebøger?

Indhold over form? Form over indhold?

 

Jeg er blevet inviteret til at tale i forlæggerforeningen – specifikt om eformater, der dikterer formen hos f.eks. digtere pga. automatisk ombrydende linier.

HVIS jeg skal overholde dén aftale, skal jeg komme med noget andet end ovennævnte. Dels betaler de ikke noget, dels ville de selv kunne finde sig opdateret om problematikken med 1 times læsning på nettet – og tillige få ny læring med i købet.

Jeg har nu i halvanden måned spekuleret over, hvad emnet ellers kunne være, og har en spiseseddel med 7 punkter at tage fra, men jeg er ikke tilfreds.

Jeg KAN godt holde aftalen og bare tale om min frygt for, at digtningens frie form udelukkes fra EPUB og Kindle-formatet ved at skulle underkaste sig programmørers begrænsede forestillinger om TEKST, eller om forlagsbranchens ligegyldighed eller uvidenhed over for ukritisk at erstatte forfatterens papirbogskendte formmuligheder med additiver som billed, lyd, video, links og bruger-interaktion.

Men frygt er ret så uinteressant – jeg vil gerne tale opbyggeligt og konstruktivt, hvilket er svært til en branche, som fremstår ubevidste om forfatteres behov og uden visioner ift deres eget valgte ebogsmedium – EPUB-formatets konstruktion og muligheder.

JO, problematikken gælder såvel prosaister som digtere. Det er ikke usædvanligt, at også prosaister binder en teksts udtryk i et “sidebillede”, der mister sin essens ved at blive automatisk ombrudt af læsesoftware.

Men erfarigsmæssigt kan jeg kun udtale mig på vegne af digtere og digtlæsende, der som jeg opfatter det problematisk, at ebogslæsemaskiner ikke har variabel skærm… på samme måde som en papirbogs trykstørrelse kan tilpasses forfatterens opfattelse af sin teksts præsentation.

Hvad synes du? Hvad er væsentligt at sige til forlæggerforeningens erfaringsgruppe? Har du særlige bekymringer eller erfaringer, du vil lade branchen vide?

Kommentér nedenfor, på Facebook via det åbne link, eller skriv privat på forlagetsesne snabela menneske.dk

Del og send gerne nærværende i omløb – jeg har frem til 7. maj til at forberede mig.

via TIL UDGIVENDE… (Facebook)

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

One thought on “Hvad pokker siger jeg til Forlæggerforeningen om ebøger?”

  1. 1. Forfatternes behov for kontrol over teksten på den ene side, og EPUB-formatets begrænsninger på den anden. Deadlock, pt. – men det kan ændre sig ved pres på programmørerne, gennem opbakning fra læsere og forfattere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.