eBøger bladrer i forkert retning

Smart eBook Interface. Det hedder det. Undskyld.

 

New smart e-book system more convenient than paper-based books.

Jeg har to ebogslæsere – en kinesisk e-Ink med passiv skærm og en Apple iPad 1 med aktiv skærm. To forskellige læseoplevelser. Den første er en gengivelse af en statisk bogside; den læses som sådan, ligner en paperbackside, men det går langsomt at bladre. Tabletten fra Apple har en lysende skærm, der trætter øjnene. Det medfølgende bogprogram iBooks efterligner fysiske bøger på den måde, man som læser bladrer på, men det går ikke hurtigt.

Begge har et klart forhold til papirbogen som medie. Som beholder. Men selvom det er svært at argumentere imod en rolig læseoplevelse, synes jeg at begge tager fejl, når de lægger sig i slipstrømmen fra de fysiske bøger: eBøger er et helt nyt medie, og læseoplevelsen har intet med papirbøger at gøre. Det handler ikke om at efterligne den fysiske bog – det handler om at definere den elektroniske bog. Og det fordrer ikke nytænkning i forhold til gennemprøvet teknologi, men visioner i forhold til interaktion.

Det kinesiske firma, som ovenfor præsenterer sin “teknologi”, der består i at få ebogen til endnu tydeligere at minde om en papirbog, forekommer snarere end at føje noget nyt til læseoplevelsen at lefle for læsere og opnår samtidig at udtrykke mistro ift. ebogens muligheder som selvstændigt medie. Det er kedeligt og de må dø.

Der er kun ét at sige om den digitale læseoplevelse per se: Det skal ikke trætte øjnene eller distrahere fra indtagelsen af indhold, og enhver kommando skal gå stærkt. Ok, det var tre ting, men så ér det også sagt.

Bortset fra, at skidtet med al sandsynlighed kun er lavet i håbet om, at en tabletproducent vil opkøbe idéen.

Okay okay, jeg lyder som en maskinstormer. Men der findes faktisk også “innovativ teknologi”, det er svært at sige WOW til.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.