Fængslede Forfatteres Dag

kilde: Nyhedsbrev fra PEN

Kære medlem af PEN

Vi plejer at markere den årlige Internationale Fængslede Forfatteres Dag 15. november på Dansk PENs stand på Bogforum, men som så meget andet er også det i år anderledes. Nu bliver det i stedet via email og på de sociale medier.

Fængslede Forfatteres Dag er en mulighed for at skabe opmærksomhed omkring PENs arbejde for skribenter der chikaneres, trues og fængsles for i forbindelse med deres litterære arbejde, at have gjort brug af retten til frit at ytre sig. Vi bruger dagen til at skubbe til de regeringer, der fængsler og censurerer kritiske skribenter, men også til at udtrykke støtte til dem, der er fængslede, forsvundet eller er genstand for urimelige retssager.

I år sætter PEN-kolleger verden over fokus på fem sager:

Paola Ugaz, peruviansk undersøgende journalist og non-fiktion forfatter. Ugaz er anklaget for ærekrænkelse i forbindelse med en bog hun har været medforfatter til i 2015, som afslører seksuelle, psykiske og fysiske overgreb indenfor den religiøse organisation, Sodalitium Christianae Vitae.

 

Kakwenza Rukirabashaija, ugandisk romanforfatter og journalist. Rukirabashaija er forfatter til romanen, The Greedu Barbarians, der handler om korruption på højt niveau i et opdigtet land. Hans seneste bog, Banana Republic: Where Writing is Treasonous handler om da han i april 2020 blev tilbageholdt og udsat for tortur, udført af regeringens sikkerhedsfolk. De hævdede det havde med Covid19-epidemien at gøre, men de afhøringer han var igennem drejede sig om hans roman. Han blev arresteret igen i september 2020 og løsladt, men er anklaget for at have opildnet til vold og sekterisme og afventer retssagen.

 

Osman Kavala, tyrkisk forlægger, menneskerettigheds- og demokratiaktivist. Tilbageholdt siden oktober 2017, uden at der på noget tidspunkt er fældet en dom. Han blev i første omgang anklaget for at have opildnet til optøjer under de såkaldte Gezi Park-demonstrationer i 2013. Disse anklager blev imidlertid frafaldet i februar 2020, men han blev ikke løsladt og i oktober 2020 kom det frem at der var rejst nye anklager mod ham, dels for at true statens sikkerhed, dels for spionage. Den første anklage kan give dødsstraf, mens den anden anklage kan give 20 års fængsel. Retssagen er ikke berammet og Kavala er fortsat tilbageholdt.

 

Chimengül Awut, uighurisk redaktør og digter. Awut har et omfattende forfatterskab bag sig. Hun udgav sine første digte i 1987, i en alder af kun 14 år. Hun blev arresteret i 2018 og sendt til en genopdragelseslejr i Xinjiang, uden forudgående retssag eller dom. Formentlig knytter det sig til en uighurisk- sproget roman, The Golden Shoes, af den uighuriske forfatter Halide Isra’il, der ligeledes er tilbageholdt i Xinjiang-genopdragelseslejren. Selvom Awut ikke er fundet skyldig i noget kriminelt, så er der ingen oplysninger om hvornår hun vil blive løsladt.

 

Sedigeh Vasmaghi, iransk teolog, digter og kvinderettighedsaktivist. Vasmaghi er en af meget få kvinder, der underviser i islamisk ret. Hun har skrevet bøger om teologiske, politiske og sociale emner. Hun har i mere end ti år været under konstant overvågning og har været udsat for omfattende chikane. Hendes bøger er forbudt i Iran. I august 2020 blev Vasmaghi i dømt et års fængsel for at have skrevet under på en protest mod politiets brutale adfærd overfor en gruppe demonstranter. Dommen lægges oveni en tidligere suspenderet dom fra 2017, der dømte hende til fem års fængsel. I oktober 2020 blev den samlede dom på seks års fængsel stadfæstet. Hun venter nu at blive hentet til afsoning.

 

Vi sender i de kommende dage appeller til regeringerne i Peru, Uganda, Kina, Tyrkiet og Iran, med opfordring til at droppe anklagerne mod de fem forfattere. Appellen sendes på vegne af Dansk PENs medlemmer. Medlemmer af PEN opfordres til at blive medunderskriver.

Medlemmerne opfordres desuden til at skrive støttehilsner til de fem forfattere. PEN sørger for at viderebringe opmuntringerne.

 

Med venlig hilsen

Mille  Rode
Generalsekretær

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.