Sagaen om
Den Smalle, Ulæselige, Usælgelige Litteratur

>> god fornøjelse <<

 

(Nærværende artikelsamling beskriver de sommerdage i 2005, hvor en yngre digter, Martin Glaz Serup, blev gået af sit forlag i 12. time og efterfølgende offentligt tilsvinet af forlagsredaktøren, Morten Hesseldahl.)

(overskrifterne i selvstændigt vindue)
(frame-sæt m/ overskrifter i nyt vindue)

(Efter "pil-af"-påbudet fra Danske Dagblades Forenings chefjurist i okt. 2005 skulle der nu være indhentet tilladelser til at offentliggøre alle artikler og indlæg. Men i fald nogen alligevel føler sig forurettet, bedes man denne gang rette henvendelse direkte til undertegnede. På forhånd tak, og tak til de skrivende.)

Kenneth Krabat
feb. 2007
k r a b a t @ m e n n e s k e . d k


27.07.05 Ironi er smerte.
21.07.05
Og så er det jeg benytter lejligheden til at løfte røsten: HVORFOR er der ingen, som skriver noget om kærlighed til litteraturen som udgangspunkt, eller konsekvensernen af mindre diversitet, hvis markedskræfterne vinder? Er kærlighed og kvalitet en selvfølgelighed? Er det sådan, at alle tror at initiativ og vilje til skabelse af dét, som ikke umiddelbart giver overskud ikke kan skades af kommérs? "Det gode vil altid være der, og vi skal nok finde det, og bare lad resten fægte for sig selv!"Eller "den, der ikke ved, hvad ÆGTE kvalitet er, har ikke fortjent det!" Er det sådan noget? HVORFOR udtaler ingen sig om KVALITET?
21.07.05
Artikel i Bergens Tidende om fastpriser og ændret stemning omkring litteraturen
19.07.05
Kommentarer fra norske Morgenbladet i juli og Aftenposten i juni
18.07.05
Kronik om forholdene på bogmarkedet med opfordring til andre om at komme med ideer.
11.07.05
To læserindlæg i Weekendavisen og et interview med Thomas Boberg fra Jyllandsposten
07.07.05
På handelshøjskolen påbegyndes fra efteråret 2005 et forsøg med en egentlig forlæggeruddannelse.
06.07.05
Et indlæg om 50 rejsebogsforfattere, som i fællesskab protesterer over arbejdsvilkår til deres forlag, Politikens rejsebøger
05.07.05
Tilføjet Thomas Bobergs "farvel-brev" til L&R, som det tryktes i Weekendavisen, tre kommentarer fra to forfattere og en kritiker fra samme avis, samt et debatindlæg i politiken fra formanden for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening, Rasmus Heiberg.
04.07.05
Tilføjet en artikel af Marianne Ping Huang fra Standard nr.2, 2000 om den smalle litteratur. Samt en kommentar til Bonniers/L&R/Morten Hesseldahls ønske om frie bogpriser fra et bestyrelsesmedlem i foreningen af ikke-koncernejede forlag, de Frie Forlag.
03.07.05 Det forlyder, at yderligere tre forfattere har forladt Lindhardt og Ringhof, heriblandt Thomas Boberg og Peter Nielsen. Mangler endelig bekræftelse på, hvem den tredie er. Vi er så 8 forfattere, som er gået i protest mod Morten Hesseldahls ledelse - i år.
02.07.05 Tilføjet yderligere artikler og kommentarer, bl.a. en hæderlig én fra norske Morgenposten
30.06.05 Tilføjet en hoben artikler, kommentarer, og senest en ynkelig TV"duel" mellem Hesseldahl og Lars Bukdahl.
25.06.05 Tilføjet link til Alfabet-interviews med Glaz Serup og Hesseldahl, info-brev til alle forfattere tilknyttet L&R, 3 yngre forfattere der raser, og en politiken-leder, som udnævner historien til sommeragurk (særligt dansk fænomen, som betyder noget i stil med "pæn indpakning uden særligt nærende indhold")
24.06.05 tilføjet kommentarer af Lars Bukdahl (der fint vikler Hesseldahl ind dennes selvmodsigelser, så jeg foreløbig slipper) og Bo Bjørnvig (der helt har misforstået pointen eller er bestilt af chefredaktøren til at skrive "modpartens" forsvar), samt link til Sentura-anmeldelse af Glaz Serups "Borgmester Gud", og til en dialog om poesi ml. Glaz Serup og forfatteren Peter Nielsen på nypoesi.net
23.06.05 Skal følgende gå over i kulturhistorien som Glaz Serup-sagen? Jeg tror det ikke. Men lad det stå som et eksempel på, at forfattere kan og vil reagere på, hvad de opfatter som generel forringelse af vilkår - som absolut ikke i parantes er svære nok i forvejen, al den stund at Bogen er stærkt på vej til at miste sin særstatus som kulturfornyende instrument.
     Fortsætter sagen, vil jeg overveje at kommentere hvert skridt herunder, om ikke andet så for at sætte streg under Morten Hesseldahls selvmodsigelser - samt muligvis også mine egne... - og vedvarende tilsværtning af og respektløshed overfor Martin Glaz-Serup, hvilket må stå som en trussel mod forlagets øvrige indholdsproducenter, og subsidiært forlagets medarbejdere og forlaget som institution.

     kenneth krabat, Frederiksberg 23.06.- 22.02.2007