iPad, ebogslæser… hvilken skærmstørrelse behøver digteren?

NU kommer iPad 10-tommer. Snart kommer iPad2 – måske med 7-tommer skærm. Så får digterne endnu mindre plads.

 

I morgen går det løs!… Og nu, hvor danskerne har ventet 7 måneder på officielt at kunne købe Apples iPad i Danmark, er rygterne om næste model blevet vedvarende insisterende:

en iPad2…

– i begyndelsen af 2011! (3 måneder efter lanceringen af iPad1 i DK!?) med
– 7-tommer skærm (mod den nuværende 10-tommer!?)
– 128GB lager!
– TO kameraer! (mod nuværende ingen)
– sådan cirka retina skærm
– højere skærmopløsning
– større processorkraft?
– USB-stik (mod særligt stik til iTunes upload og til digitalkamera-tilslutning)!

Mon ikke en del kan vente tre måneder med at købe? Og hvad får de så, hvis det bliver en 7-tommer og dén alene?

Skærmen vil blive mindre end en paperback. Hvis den sorte kant rundt om fjernes, så skærmen stort set går til kant, kan den siges at kunne konkurrere med dedikerede ebogslæsere verden over. Og mon ikke dét i så fald ville være en del af formålet: Ren konkurrence med farvelæserne – Sonys eReader, Amazons Kindler, Barnes&Nobles NOOK, COOLreader – en ebogslæser MED MEGET MERE, der passer i lommen!

Men det er ikke godt for digtningen! Endnu ringere, faktisk.

Digtningen, med sine brudte linier, kan ikke bare skovles ind i en EPUB som enhver roman stort set kan. Digtningen skal produceres i et digitalt format, der ikke ombryder teksten, uanset skærmens størrelse. Dette ville kunne lade sig gøre, hvis man fikserede teksten i SVG-filer, som blev pakket ind i en EPUB.

Hvis man på en relativt lille skærm gerne vil forstørre teksten, muliggør EPUB forstørrelse af skriften. Men en SVG-fil fungerer en smule som postscript – der zoomes ikke regulært – skriften forstørres i stedet ved hjælp af processorkraft. På en iPad-10-tommer kan man bruge tricket med at lade to fingre køre fra hinanden på skærmen – normalt ville man så zoome ind. Og SVG-digtet ombrydes ikke! Det svarer til at man zoomer ind på billededetaljer i et foto, men processen er altså anderledes*. Med en finger på skærmen kan man derpå køre løst rundt i zoomen, og zoome ud igen med to fingre der møder hinanden hen over skærmen.

Bliver skærmen en 7-tommer, vil en roman bare ombryde til størrelsen og læseren kan efter behov forstørre skrifttypen eller vælge en anden. Men selvom en EPUB med SVG-formatterede digte måske vil kunne afvikles på mange ebogslæsere med tilstrækkelig processerkraft, er der en grænse for hvor lille en skærm kan være, når man ikke må ombryde tekstbilledet. Og endnu værre er det, hvis ebogslæseren er uden berøringsfølsom skærm; her vil man formodentlig ikke kunne zoome.

Undskyld mig, mens jeg fniser lidt: Det er så langt ud, at digtningen skal være oppe imod massekulturens forbrug ad litteratur i et digitalt læsemedie. Her gik man lige rundt og regnede med, at man som digter kunne blive selvudgivende på 15 sekunder, og så holder det op med at regne! Altså!

(* Det er ikke sikkert, at det vil blive muligt at læse SVG-indlejrede EPUBS på dedikerede ebogslæser-dimser uden en vis processorkraft. Som det altså er op til industrien at afgøre, om den vil levere.)


Kenneth Krabat 29.12. 2010

Dansk site har forberedt sig godt! (nu)

Taiwan-fabrik taler over sig: Sådan bliver iPad 2 | Version2. (29.11.2010)

Buy the iPad now or wait for iPad2? (11.4.2010)


Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.