29.8.08

Dagens Digt - Sommerfuglene er lige hér!

jeg elsker dig

jeg savner dig

jeg længes efter dig

jeg kommer snart hjem


[udtales helt faktuelt, og tydeligt, i stigende grad rytmisk]

Etiketter: ,

28.8.08

Alan Pary, håb

Jeg modtog følgende fra instruktøren til stykket HEGN, der tager udgangspunkt i eksilirakeren Alan Parys 10 år lange ophold i Sandholmlejren, og den efterfølgende performence MENS VI VENTER, der bestræbte sig på at lade udvisningstruede irakere møde danskere:

"Kære venner og kolleger.

Det bedste, der kan ske for en afvist asylansøger, er når hans eller hendes sag bliver taget op igen. Alan har lige kontaktet mig. Han var glad. Meget glad. Alan har modtaget en opringning fra sin advokat, der fortalte, at hans sag er blevet genoptaget. For tiden er der en åbning for de kristne fra Nordirak. Mange af de tidligere kristne Irakere, der har fået deres sager genoptaget, har fået opholdstilladelse i Danmark. Så derfor er Alan glad. Han har tidligere søgt om at få sin sag genoptaget, men har fået afslag. Siden da er der ikke fremkommet noget nyt i sagen, så Alan mener at vores Festival-aktion har været medvirkende til det.

Endnu engang tak jer for jeres medvirken i MENS VI VENTER... nu behøver Alan måske ikke vente så længe mere.

Jeg har fået lov til at sende jer Alans seneste danske digt, der hedder:

Københavns Nat
af Alan Pary

Københavns nat er rolig og klar
den himmelske engel lægger sig på den svævende bro
Københavns nat er fuld af skyer og tåge

Byens små øer er fyldt med de forbipasserendes ånde
Københavns nat er en drøm
med plads til hjerternes forskellige pulsslag

På gaderne
i parkerne
i gågaderne
omkring skulpturer af forfattere og frihedskæmpere
foran Folketing og kirker
bliver mennesker forelskede af nattetåge

De har åbnet deres favn og vender sig mod regnen
afhængige af hinanden
når lynets skrig rammer dem som kys

København, maj 2008.


Mange varme hilsner fra Michael Svennevig"
--

Jeg krydser fingre for, at tilsvarende behandling bliver de mange andre ventende til del.

Etiketter: , ,

20.8.08

Eksildigter, Alan Pary: I kunst skal du ikke tænke tilbage.

Alan Pary er eksilkristen og digter - eller måske må man ligefrem sige "eksildigter", al den stund han er uønsket i Irak, fordi han ud over at være kristen ikke blot nøjes med at tænke sine digte.

Digtningen alle vegne, herunder også i Danmark, ønsker typisk verden bedre for alle, men når et menneske fra en anden kultur kan blive jagtet for at skrive digte, der ønsker verden bedre, er det sært at være borger i en nation, hvor digtning endnu er for de få. Man kunne jo få den tanke, at danskere generelt oplever at have det så godt og trygt, at enhver forandring er en trussel. (Det kaldes, i så fald, stagnation.)

Alan Pary er blot én blandt mange eksil-irakere, som i overensstemmelse med gældende dansk medmenneskelig praksis har levet i årevis i danske asylcentre, helt eksakt 10 år på 3-sengsstue, og nu står over for en yderst uvis udvisning til det strengt muslimske styre i Irak.

Han skriver altid om håb, siger han i dag i Information [pdf]. "I kunst skal man ikke tænke tilbage... hvis du tænker negativt, kommer du til at bringe det ind i kunsten. Jeg skal ikke bringe sygdom til folk. Jeg skal bringe det smukke."

Alan Pary har overlevet 10 års venten på at skrive digte. Har lært sig dansk ved at lytte til Sandholmlejrens personale og skriver i dag digte på fejlfrit dansk. Men hvor mange mennesker er i stand til at overleve 10 år i uvished? Man kan prøve, hvis man kan, at forstille sig, hvordan det som barn ville være at blive foragtet for sin religion, og som voksen at blive fængslet for sin tro.

Det har længe være svært for mig at kapere den danske model med at holde folk i Limbo i årevis. Det er tydeligt, at lovgiverne lever i en verden, hvor frygt ikke blot er primus motor, men også produktet. Hvor ville det være befriende, hvis man snart kunne rejse hovedet alle steder og sige: "Jeg kommer fra Danmark - I ved, dér hvor håbet om en bedre verden bor!" snarere end "Jeg kommer fra Danmark - undskyld! Undskyld, at vi er så bange!"

-

Forfatter, dramatiker og medlem af Dansk PEN, Michael Svennevig, har baseret et teaterstykke, "HEGN", på Alan Parys skæbne i Danmark, som blev opført i Juni på teateret Sorte Hest.

Om stykkets tilblivelse siger Michael Svennevig:

"Selvfølgelig kan det ikke lade sig gøre. Ikke på så kort tid... Men så gælder det om at få fat i de rigtige samarbejdspartnere. Niels Vigild, Thulla og jeg havde allerede lavet "Ørkenshow" (en musikalsk tekst-collage baseret på min roman "Ørkendrømme") på Teatret ved Sorte Hest, så vi vidste, at vi ville kunne samarbejde, og samarbejde godt. De var begge straks med på ideen. Det samme var teatret.

Vi tog sammen op og besøgte digteren i Sandholmlejren og gik tur langs hegnet. Karl Johan Mikkelsen fra D2R, Den Anden Radio, optog lyde fra lejren, som Thulla bearbejdede til forestillingens lydspor.

Det er et stort ansvar, når man skal omsætte levet liv til teater. På den ene side gælder det om at være tro over for det levede liv, der har inspireret til historie, men samtidig skal teksten fungere som teatertekst. Men nogle tekster skriver sig selv, ligesom HEGN gjorde. Musikken og sangene skulle komponeres og teksten skulle indstuderes, og de to fortællelag finde sammen på scenen. Jo, det kan lade sig gøre.

Nu mangler vi bare at få omstødt nogle vilkår og omstændigheder, der er uanstændige. Skammelige. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Det er næste skridt.

Alle involverede i HEGN har arbejdet uden honorar.

Hvis vi hver især gør det, som vi bør gøre, skal vi nok få det ændret."

-

Sognepræst ved Apostekirken på Vesterbro i København, Niels Nymann Eriksen, var inde at se stykket, og blev så rørt, at han i samråd med Michael Svennevig besluttede at lave en happening i kirken. "De afviste asylansøgere... fremstilles ofte i pressen... [kun] som del af at problem eller en sag. Vi synes, det er nødvendigt, at folk får mulighed for at møde dem ansigt til ansigt, og høre deres personlige historie... Ofte er asylansøgere endt som en slags gidsler i det politiske spil. Det vil vi gerne gøre noget ved - ved at gøre det på denne måde." Citat fra Vesterbro Bladet, 13. august 2008

Som indledning havde Michael Svennevig skrevet en prolog, som skuespiller, Kirsten Olsen, læste op. Den kan hentes [hér.]

--
Har man det godt, har man typisk overskud til andre. Har man ikke overskud til andre, men insisterer på, at man har det godt, hvad skal man så kalde det?

Igen kunne man risikere at få en tanke: Måske har vi det ikke godt i Danmark? Spørgsmålet kunne så være hvorfor - men for at blive i Alan Parys tankegang: Hvad skal der til for, at vi får det bedre?

Dramatikeren og præstens iscenesættelse af møder med afviste asylansøgere forsøger at vise det, men meget ville være nået, hvis enhver for sig selv anerkendte, at et menneskes ve og vel ikke er en service, der kan påtages af lavestbydende; at et menneske ikke har en pris, der skal omregnes i kroner og øre: En tidligere centermedarbejder i Sandholmlejren, som må siges at være tæt på dén problematik, er [hér] dybt kritisk over for den statslige politik, Dansk Røde Kors og pengetænkningen i forbindelse med (citat) "omsorgen" (citat slut) for asylansøgere.

Et menneske er et menneske er et menneske. Det kan ikke for ofte vises, siges, indses. Prøv selv.

Etiketter: , , , , , ,

15.8.08

KRABAT 2008
Ottfried Preussler, der nu er 85, er selv lykkelig for filmen, hvori han glæder sig over at kunne genkende "sin" Krabat. Men som jeg husker bogen, er det ikke kærligheden til en kvinde, der frelser Krabat, men kærligheden til en ven. Altså, den fordringsløse kærlighed, kærligheden mellem mennesker. Som på film i det salgbares navn ofte bliver til den romantiske kærlighed - dét at finde "den anden" til glæde for sig selv. Ikke at finde "de andre" til gavn for alle - ved at give og ofre sig selv. (Som talt af en vandbærer).filmsite

Etiketter: , , ,

6.8.08

Digte i løssalg er ikke den gordiske knude

I denne verden, hvor det handler om hele tiden at stræbe mod successen, og successen måles i indtægt, hvordan prissætter man så et digt?

Digte i løssalg angiver en del af problematikkens omfang, skønt ikke det endelige svar.

At gennemhukke den gordiske knude ville være aldrig at tænke på penge i forbindelse med skabelsen af et digt. At eneste pris var modtagerens læse-, lytte- og reflektionstid.

En sådan ro fordrer digterens tro på en særlig tilstedeværelse i verden, uden arrogance, uden overmod. Blot et af de mennesker, der dedikerer sig til de andre.

Det er en holdning til digtning, som er ude af trit med tiden. Men givet ikke med hjertet.

Etiketter: , , , , ,

3.8.08

Kom Alle I, der vil LEGE!

På Bali kom jeg frem til følgende indsigt, som også blev til en beslutning:

Jeg vil kun arbejde sammen med andre.

Gennem de ca. 25 år, jeg har skrevet, har jeg stort set altid være alene. Mange, mange, mange dage og nætter isoleret fra andre, mens jeg hældte mit hjerte og min sjæl ned på papiret, ned i tastaturet, så jeg kunne blive klar over, hvorfor jeg er her.

Glæden ved at skrive noget færdigt overgås ikke af ret meget: vand, når jeg er mest tørstig, mad når jeg er mest sulten, imødekommenhed fra en ven, når jeg er mest ensom eller faret vild. Men at lave noget sammen en ven, rangerer meget højt på listen.

André Lundquist er maler og pianist - dig arbejdede jeg sammen med i 2 år fra 1999-2001 og producerede en masse klaver- og tekst-improvisationer som duoen KALK. Måske igen en dag? André er astrologisk vædder.

Ole Comoll
er tidl. læge og tegner, bl.a. mange tegneserier - du tegnede omslaget til "elskede elskede" i 2003 og fra 2005 har vi haft et samarbejde om LYS. Når tiden er inde (familie, pengearbejde, den faste aftale), kommer det videre. Ole er astrologisk vædder.

Brian Schyth er tegner - du og jeg fandt kontakten, da du skrev og kommenterede nogle af mine tekster. I det sidste år har vi skiftes til at sende tekst og tegning frem og tilbage over nettet; jeg har aldrig mødt dig og begynder at finde det meget både befriende og spændende at lære et menneske at kende gennem hans arbejde. Brian er astrologisk vædder stenbuk.

Kasper Schultz er musiker og historiefortæller - fra vi mødtes og enedes om at lave noget sammen, til det lykkedes og blev en varm succes, gik der 5 år. Det vil helt sikkert lykkes igen en dag, og jeg ser frem til det. Kasper er astrologisk vædder.

Tue Gaston er min gamle buddy, som jeg har lavet mange forskellige ting sammen med. I dag er du bibliotekar med speciale i tegneserier, science fiction og DVD, comicsoversætter og frafalden råbedigter. En dag, når du har fået børn nok, må vi lave noget sammen igen. Tue er astrologisk vædder.

Statistikken forekommer entydig, men er det ikke. Astrologisk hænger det sammen med, at jeg har månen i vædderen; det gør legen ekstra god for mig - og da vædderen elsker at lege, er det nemt at lege. (senere: legen er i alle.)

At lege er at være i proces. Vædderen vil ofte gerne have en afslutning, noget konkret til karrieren eller huslejen, men er villig til at eksperimentere for at komme frem til noget, der sætter dem i en unik position. Dét er udfordringen for mig - at ikke være ordinær i legen.

Lyder det som en jobannonce? Ja, så sandelig.
  • Jeg arbejder gerne sammen med hvem som helst, skreven eller improviseret tekst og/eller lyd.
  • For penge, uden penge.
  • Arkiveret i udgivelse eller tryk, til optræden eller ren udforskning eller sampling.
  • SAMarbejde - ikke dikteret - men gerne med definerede begrænsninger.
En kommentar hér når mig hurtigere end tanken. Kom og leg.

Etiketter: