Skoobe.de – lån blandt 8000 eBøger for 80kr/md

KUN tyske bøger, 5 ad gangen. Men man kan AFLEVERE sine udlån, og låne nye, når man vil!

 

Desværre kun tyske bøger, og kun inden for EU.

Man læser via en app i Apple’s mobile produkter, og kan mod et månedabonnement på €9 læse fem bøger på samme tid. Når man afgiver muligheden for at læse videre i én, får man straks ret til at læse en ny.

Tjenesten er givet lagt an på populære bøger – for det er stadig helt op til forlagene at digitalisere deres bagkataloger. Og dét er der ikke de store penge i på kort sigt.

Skoobe – die mobile Bibliothek.

I et land med 85, snart 90 mio indbyggere, er denne udlånsmodel givet en SUND forretningsmodel, hvor ebogssalg af langt flere titler nemt vil kunne hamle op med dette udlån. Men hvordan i et velkendt lille-land med kun 5,5, snart 6 mio indbyggere?

Hvad hér?

Jeg forsøger at forestiller sig, at den tyske lånemodel var danske forhold:

  • at bibliotekerne havde forhandlet en fastpris-udlånsaftale med forlagene, der ikke gjorde eBogsudlån til en pengemaskine for forlagene med direkte vaccuum-snabel ned i eBogsbudgettet – fordi aftalen med forlagene betyder betaling for hvert eneste udlån.
  • at eReol-projektet havde udviklet sin egen udlånsløsning, så man frit kunne bladre i alle tilgængelig bøger, den ene efter den anden, indtil man fandt det, man ønskede – snarere end at bruge Adobes skod-software, hvor man er nødt til at vente til lånetidens udløb, før man kan låne nyt. FORDI aftalen med forlagene betyder betaling for hvert eneste udlån.

Og så ihukommer jeg, at det ikke er en model, bibliotekerne har forhandlet på plads med danske forlag i flertal, men kun med TO, der kysser i porten, samt ét eDistributionsfirma, hos hvem de to elskere er hovedaktionærer.

Er der ikke snart nogen, som får øje på fidusen i eReolen?

SKAL man bruge ordet “skandale” og lade som om det er Morten Korch’sk retfærdighed, der er på færde – snarere end moderne snusfornuft, der burde tvinge de 2 store forlag til at rette ind efter offentligt udlån til gavn for danske borgere og danske forfattere?!

(For uddybelse: http://krabat.menneske.dk/kkblog/2012/03/03/ereolen-dk-nar-raeven-vogter-gaes/)

Hvor længe vil der gå, før danske forfattere nægter deres forlæggere ret til at udlåne af deres værker – simpelthen fordi eReol-løsningen er for dårlig og ikke tilpasset danske forhold – med bibliotekspenge til forfatterne og frit lån af alle udgivne titler?

ET FORSLAG TIL KULTURORDFØRERNE: 

  • Brug den tyske model med abonnement.
  • Lad den danske stat abonnere på alle udgivne bøger, som de gør nu.
  • Lad den danske stat stille krav til digitalisering af bagkataloger.
  • Lad alle forlag levere til projektet, også selvudgivende forfattere.
  • Lad allehånde eDistributører garantere kvaliteten af leveringer til projektet
  • Lad danske iværksættere udvikle egne apps og programmer til bogfremvisning
  • Lad udlån blive kulturstøttet efter genre, omfang og antal udlån over tid ift. omfang.
  • Indfør en “FÆRDIG”-knap, som frigivelse til nyt lån
  • Anvend egen liste over favoritter til muligt genlån

Bare GØR et eller andet nyt! Frem for at lade forlagene bestemme over bredden i dansk kulturliv.

Author: krabat

digter, forlægger, oversætter, admin på kunstnerhotellet menneske.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: Commenter is allowed to use '@User+blank' to automatically notify your reply to other commenter. e.g, if ABC is one of commenter of this post, then write '@ABC '(exclude ') will automatically send your comment to ABC. Using '@all ' to notify all previous commenters. Be sure that the value of User should exactly match with commenter's name (case sensitive).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.