Kvantitet er din fede moster.

Ok til at lade enhanced ebøger/ebog-apps & pbøger koste det samme= Bare vi får bogdesign tilbage i (e)bogen!

jeg er for nyligt begyndt at følge diverse ebogs-debatter på LinkedIn, og selvom fokus her er meget amerikansk, er folks overvejelser og bekymringer værd at notere sig.

Ét debatlink (jeg kan ikke linke, man skal være medlem af grupperne) taler om amerikanske pbogforlæggere, som nægter at tro Amazons udtalelser om, at ebogssalget nu samlet overgår salget af både hardcover og paperback. En anden udtaler sin bekymring om, hvor vidt man skal lade være med at spilde tid på at producere “ordinære” ebøger til børn, nu man har muligheden for at lave bogapps og enhanced versions.

Der er mange flere spørgsmål, men ét jeg kommer til at tænke på er, at forlæggerne vel sagtens ikke har noget at bekymre sig om, hvis bare de laver de manuskripter til lækre ebøger og apps, som egner sig til dét, og bare ser at komme ud med konsumprodukterne, uden forbehold. På den led vil folk begynde at se en raison i priserne:

Ikke mindst i Danmark, hvor det påkrævede salg til blot at tjene udgifterne hjem på en papirbog er nådesløst højt (ift. befolkningstallet og antallet af udgivne bøger), vil høje priser forekomme rimelige, hvis investeret kærlighed og omsorg, også kaldet bogdesign, tydeligt fremgår.

Ja, underholdning, dvs. konsum, må GERNE være, SKAL helst være, billigt, men ebøger og andet, som forventes at vare ved, må der gerne være kælet for, og det må gerne koste noget mere.

Kvalitet koster*. Kvantitet er din fede moster.

Så mangler vi bare at kunne købe eller bestille alle bøger alle steder, herunder også bogapps. Og have ét fælles sted at gøre af vore køb, så vi ikke skal lede efter vore bøger i forskellige ebogslæseres DRM-biblioteker.

* Kvalitet betyder hér vitterlig kvalitet: En såkaldt BRUGSBOG. Går en EPUB-udgave godt, så genudgiv den i lækkert e-udstyr! Selvom det er ebøger, slutter det ikke med førsteudgivelse – især ikke, hvis hver udgave får hvert sit ISBN-nummer, så køberne forstår, at der er forskel og hvilken forskel.

Author: krabat

digter. webmaster på menneske.dk. oversætter. EPUB-kritiker.