http://www.cultur.com

april 2000


Clearinghouse på vej


Ophavsretsorganisationerne får endnu en knopskydning: et dansk clearinghus til at forvalte digitale rettigheder for forfattere og journalister. Nordmænd og svenskere har forlængst etableret organisationer til at varetage de såkaldte sekundære rettigheder

Hvad gør et forlag eller en avis som skal genbruge en tekst, som allerede er udgivet af andre? Eller et filmselskab, som vil benytte et citat fra et litterært værk? De som vil genbruge en tekst - værkets sekundære rettigheder - henvender sig selvfølgelig til forfatter og oprindeligt forlag for at forhandler en aftale.

Især med den digitale eksplosion er der kommet et stort marked for forhandling af disse sekundære rettigheder. Derfor har man i mange lande oprettet såkaldte clearing-huse, dels for at klare det praktiske arbejde, dels for at sikre at ophavsretshaverne rettigheder sikres. Det største center for sikring af de sekundære rettigheder er det amerikanske Copyright Clearance Center, i Storbritannien har man Authors Licensing and Copyright Society i Norge LINO og i Sverige ALIS.

De udenlandske organisationer er ressourcebesparende, fordi købere kan nøjes med at henvende sig et sted og der få aftalerne igennem. Tekstproducenterne - forfattere og journalister - kan lave faste aftaler om rettighedssalget og dermed slippe for at forhandle hver gang der sælges. Norske LINO har 2.000 journalister og forfattere som medlemmer, svenske ALIS har 2.500 medlemmer.

I Sverige indkasserede ALIS 2 mio kr i 1999 mod kun 1 mio i 1998. Organisationen har eksisteret siden 1995.

Den digitale usikkerhed

De udenlandske organisationer har desuden fået en stor opgave i at sikre rettighedshaverne i den nye digitale verden. Organisationerne bevogter en række medier, surfer på internet osv. for at checke mod misbrug af tekster. Og fuldstændigt som andre beskyttere af ophavsret, for eksempel KODA, lægges retssager an mod de som bruger andres tekster uden at have rettighederne i orden.

Det er også denne digitale eksplosion, som nu har fået danske organisationer til - fem år efter nordmænd og svenskere - at overveje at lave et dansk clearinghouse.

En opgave for CopyDan?

Diskussionen om clearinghouse i Danmark foregår først og fremmest blandt de organisationer som er tilsluttet CopyDan Undervisningskopier. Tidligere har forlæggerforeningen været betænkelig ved at etablere en fælles organisation, men nu ser det ud som om alle parter kan se at behovet for en fælles organisation er stort. Det er i overvejelserne at lade CopyDan varetage denne nye opgave, som i forvejen har en række af de rutiner og databaser, der vil være behov for. En delegation fra CopyDans digitale arbejdsgruppe vil i april besøge det amerikanske Copyright Clearance Center for at hente inspiration der.

En del af den forberedende research handler også om mulige betalingsmodeller, såkaldt mikrobetaling og mulighederne for elektronisk vandmærkning af tekster. I første omgang sigter organisationerne på de digitale rettigheder. Men det er blot et spørgsmål om en simpel tilføjelse, så vil det dansk clearinghouse også varetage analoge rettigheder.

S¿ndag Aften 04/2000

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]





arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon |

| links | s¿g | debat | g¾stebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

 

FRITEKSTS¯GNING
S¿g blandt over 500 artikler


St¿ttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter

© 1996-2001 Søndag Aften. All rights reserved.